a

Грађанину који се обратио тражећи заштиту својих права због текста објављеног у једном недељнику, Заштитник грађана је истакао и следеће: 

"Јавно или приватно позивање на физичко насиље против било кога, или још теже – вешање, „пресуђивање по кратком поступку“ или слично, подобно да од некога буде схваћено озбиљно, макар и не било писано тако,  није сагласно вредносним и правним тековинама демократског друштва заснованог на поштовању људских права и владавини права.

Ауторске и медијске слободе гарантоване су у циљу поштовања слободе, интегритета и достојанства сваког људског бића, а насиље их руши. Све институције једног друштва, не само државне, имају одговорност за изградњу културе поштовања људских права, а медији су свакако међу најзначајнијим од њих. Заштитник грађана се нада да ће уређивачка политика медија у Србији, у свим будућим сличним ситуацијама, наћи начин да критика, па и најстрожија, буде лишена недопустивих елемената као што је позив на насиље или нешто друго што би лако могло да буде схваћено као такав чин".