a

У среду 11. децембра 2019. године у 11:00 сати у хотелу „Радисон Блу“ (Булевар војводе Мишића 15), Заштитник грађана представиће Посебан извештај о спровођењу Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња. Стратегију, као и Акциони план за њено спровођење за период од 2017. до 2018. године, усвојила је Влада Републике Србије 2016. године.

Извештај ће представити в.д. помоћница генералног секретара Заштитника грађана Јабланка Табаш, а у уводним излагањима говориће генерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер и представник иницијативе А11 Данило Ћурчић.

Будући да у свом раду посебну пажњу посвећује заштити Рома и да је Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња одређен као орган који прати спровођење мера, Заштитник грађана израдио је Посебан извештај са циљем унапређења остваривања мера датих у Стратегији и у Акционом плану и указивања на недостатке уочене у примени. У својим главним оценама, посебан извештај упозорава да су, према свим показатељима, Роми и даље друштвена група која се налази у најнеповољнијем социјалном, економском и образовном положају.

Праћење мера социјалног укључивања Рома и Ромкиња, Заштитник грађана је остварио спровођењем поступака који су вођени по притужбама грађана, сарадњом са државним органима и локалним самоуправама задуженим за спровођење мера унапређења, као и непосредним радом у ромским насељима и разговорима са становницима. Представници Заштитника грађана су, такође, у сарадњи са невладином организацијом А11 Иницијатива за економска и социјална права, испитивали ставове суграђана ромске националности о мерама унапређења њиховог положаја, а за потребе тог истраживања обишли су 20 јединица локалне самоуправе широм Србије.