a

b_300_0_16777215_00_images_20200709_NPM.jpegЗаштитник грађана утврдио је директним увидом на терену током јавног окупљања грађана у центру Београда 8. јула 2020. године да полиција није користила прекомерну силу према учесницима тог окупљања, осим у појединачним случајевима због којих је Заштитник грађана покренуо поступке контроле законитости и правилности рада Министарства унутрашњих послова Србије.

Због утврђивања потпуне истине и обавештавања јавности о чињеницама, Заштитник грађана истиче да је за појединачне случајеве употребе прекомерне силе покренут поступак контроле и да није било системске репресије полицијских службеника.

Према информацијама које су сакупила три тима Заштитника грађана приликом надзора на више локација у центру Београда, полицијски службеници нису прекорачили овлашћења и реаговали су тек након што су их одређене групе грађана засуле каменим коцкама, стакленим флашама и сузавцем.

Представници тих тимова били су очевици прекорачења овлашћења полицијских службеника у неколико случајева које ће Заштитник грађана испитати, али и сведоци да су припадници полиције били тучени и нападани и да су реаговали уздржано на нападе до крајњих граница. У једном од напада каменицама и стакленим флашама на полицијске службенике лакше је повређена и чланица тима Заштитника грађана.

Такође, један од тимова Заштитника грађана сведочио је ситуацији да је код неколицине приведених учесника приликом контроле у џеповима пронађен сузавац.

b_300_0_16777215_00_images_20200709_NPM1.jpegЗаштитник грађана није добио притужбе грађана на неадекватно поступање полиције током синоћњег јавног окупљања у Београду, а присуство наших тимова је у неким ситуацијама превентивно утицало на поступање полиције приликом интервенције па су тако полицајци приликом увођења у марицу сваком од осам приведених особа објаснили процедуру и за које кривично дело се терете.

Заштитник грађана позива надлежне органе на суздржаност и поштовање права на психички и физички интегритет свих учесника јавних окупљања али посебно апелује на грађане да се суздрже од напада на службена лица и од уништавања државне имовине. Тимови Заштитника грађана наставиће да прате дешавања током сличних догађаја.

Заштитник грађана је данас обишао задржана лица након протеста, који је одржан у ноћи између 7. и 8. јула испред Народне скупштине.

Тим Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) и Одељења за хитно поступање дошли су до сазнања да се ради о 23 лица и данас су обавили разговор са њих осам, док ће са осталима разговор обавити  накнадно, јер се они више не налазе у просторијама за полицијско задржавање. Том приликом су обавештени да је за сада против једног лица поднета кривична пријава, а против седам прекршајне пријаве.

Четворица од тих осам лица су имали примедбе на поступање приликом интервенције службених лица, али не и на поступање полицијских службеника приликом транспорта и задржавања у полицијској станици.

У четвртак, 9. јула 2020 године, Заштитник грађана ће контролисати рад службених лица на чија су поступања приликом интервенције задржана лица имала притужбе.

Заштитник грађана понавља апел грађанима, уколико сматрају да су им Уставом и законима загарантована права прекршена, да се обрате овој институцији.

На основу информација и видео записа у медијима на којима се види поступање полицијских службеника током протеста у ноћи између 7. и 8. јула 2020. године испред и у околини Народне скупштине и навода да је дошло до прекомерне употребе силе, Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада МУП-а у циљу утврђивања свих околности и чињеница.

Ради утврђивања свих чињеница и околности, представници Стручне службе Заштитника грађана данас обављају следеће радње у поступку:

- Ненајављену посету ПУ за Град Београд, како би разговарали са свим приведеним лицима;
- Разговарају са надлежнима и упознају се са релевантном документацијом која се односи на све чињенице и околности у ноћи између 7. и 8. јула 2020. године;
- На основу члана 101 и 241 Закона о прекршајима који се тичу јавности рада судова, присутвоваће данашњим суђењима у Прекршајном суду у Београду;
- У наредном периоду непосредно ће пратити здравствено стање свих повређених лица.

Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) и Одељење за хитно поступање Заштитника грађана пратиће убудуће, на лицу места, поступање полиције на сличним догађајима и директно бележити евентуалне незаконитости у раду.

Заштитник грађана подсећа да право на физички интегритет и људско достојанство спадају у основна људска права, због чега је и Република Србија обавезна да спроводи активности и мере усмерене на унапређење стања у овој области.

Заштитник грађана позива припаднике МУП-а да полицијска овлашћења и мере принуде примењују на начин који обезбеђује пуно поштовање права на неповредивост психичког и физичког интегритета и да предузму све расположиве мере у циљу спречавања настанка било ког облика насиља.

Осуђујући сваки вид насиља Заштитник грађана апелује и на грађане, учеснике, свих окупљања и протеста у Србији да на миран и достојанствен начин исказују своје ставове, без сукоба са службеним лицима и уништавања имовине. Истовремено их позива да се обрате Заштитнику грађана у случају повреде њихових Уставом и законима загарантованих права.

Током децембра 2019. године, Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) сачинио је два појединачна извештаја, а потом и збирни извештај са препорукама о надзору над принудним удаљењима странаца и доставио их Министарству унутрашњих послова (МУП).

У одговору органа стоји да ће МУП у сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ) разлоге за смештај и поуку о правном леку убудуће преводити на више језика и уручивати странцима током смештаја. Како је у акту наведено, ова лица ће бити благовремено обавештена да им предстоји принудно удаљење и биће им омогућено да о томе обавесте трећу особу. Такође у Прихватилишту ће бити обезбеђени мобилни телефони за свакодневно коришћење.

МУП је успоставио сарадњу са Адвокатском комором Србије ради обезбеђивања правне помоћи странцима у поступку удаљења у коме се налазе, а у сарадњи са УНХЦР-ом организоваће и спровешће обуке за полицијске службенике у вези са забраном принудног удаљења у земље где странцима прети опасност од прогона или тортуре.

Заштитник грађана покренуо је по сопственој иницијативи а после сазнања из медија о паду детeта са зграде социјалне установе за смештај деце и омладине без родитељског старања, поступак контроле законитости и правилности рада Дома „Дринка Павловић“ у Београду и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Од Дома „Дринка Павловић“ Заштитник грађана тражи да у року од 15 дана достави детаљне информације о свим чињеницама и околностима овог догађаја, о до сада предузетим активностима у циљу утврђивања евентуалне одговорности запослених за незгоду, као и копију целокупне документације.

Министарство за рад такође у року од 15 дана треба да достави Заштитнику грађана изјашњење и копију релевантне документације о свим до сада предузетим активностима у циљу утврђивања чињеница и околности у вези са овим случајем и евентуалне одговорности запослених Дома за децу и омладину „Дринка Павловић“ из Београда за незгоду.

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а након сазнања из медија о смрти пацијената из Сјенице који су прегледани али не и хоспитализовани у Општој болници Ужице,покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Здравственог центра Ужице.

Од ужичког Здравственог центра Заштитник грађана је затражио да достави изјашњење о свим чињеницама и околностима које се односе на наведени случај, као и о резултатима рада комисије која је обавила унутрашњу проверу квалитета стручног рада.

Страна 1 од 453