a

Заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и помоћница Генералног секретара Наташа Јовић учествују на Годишњој конференцији ENOC (Европске мреже омбудсмана за децу) која се одржава у Паризу од 19. до 21. септембра, а која је посвећена менталном здрављу деце.

b_300_0_16777215_00_images_20180921_goca1.jpegСтевановић је предала извештај о раду Бироа ENOC у протеклој години, посебно у делу сарадње са Европском комисијом и пријављивањем Комисији за кофинансирање ENOC у 2019. години. Она је указала на значај рада Бироа, који је у претходних годину дана успоставио тесне везе са европским институцијама - Европским парламентом, Саветом Евопе и Европском комисијом.

Помоћница Генералног секретара водила је радионицу о деци у покрету на којој се дискутовало о различитим аспектима положаја деце у покрету, посебно о значају укључивања у редован систем образовања и локалну заједницу. Она је такође представила Нацрт документа о образовању деце у покрету који је израдила радна група ENOC о деци у покрету под председавањем омбудсмана Србије.

Нацрт документа о образовању деце у покрету садржи кључне ставове ENOC о нужности промене приступа образовању деце у покрету у правцу инклузивног образовања и укључивања ове деце у редовно образовање у што ранијој фази прихвата.

Скупштина ENOC једногласно је усвојила Нацрт документа о образовању деце у покрету, а Биро и чланови ENOC високо су оценили ангажман институције Заштитника грађана у изради овог документа и вођењу радне групе о образовању деце у покрету.

На овогодишњој Скупштини ENOC заменица заштитника грађана предала је дужност члана Бироа, уз оцену Скупштине да је ову функцију протеклих годину дана обављала изузетно успешно.

b_300_0_16777215_00_images_parada-2018.jpegНедеља поноса, која је почела у понедељак, 10. септембра, завршена је данас традиционалном шетњом – Парадом поноса, од Славије до Студентског трга, а у њој су учествовали и представници Заштитника грађана. Надлежни органи обезбедили су, пети пут заредом, мирно одржавање Параде поноса у Београду, уз неопходне мере обезбеђења, што је са становишта Заштитника грађана важно, јер показује да је Србија напредовала у остваривању права на слободу окупљања и изражавања особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

Упркос чињеници да мирно одржавање Параде поноса у Србији постаје традиција, ЛГБТ особе и даље се суочавају са низом проблема, упозорава заштитник грађана Зоран Пашалић. ЛГБТ особе изложене су дискриминацији у разним областима живота, у здравству, запошљавању, приступу социјалним услугама и образовању. ЛГБТ особе и даље се тешко обраћају институцијама - нису спремне на то, што је последица ранијих искуства нереаговања или неадекватног реаговања институција.

Нетолеранција према ЛГБТ особама и даље је видљива и зато је неопходно уложити додатни напор на образовању о толеранцији, недискриминацији и ненасилном друштву. Превентивне и едукативне активности изостају, а образовање ученика о сексуалном и репродуктивном здрављу, које би обухватило и тему о ЛГБТ особама и њиховим правима не постоји, нити су организоване кампање за подизање свести јавности о особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

Обавеза државе су, поручује Заштитника грађана, да обезбеди пуно остваривање права свих својих грађана и супротстави се свакој појави у друштву која их угрожава. Правовремена, ефикасна и бескомпромисна реакција надлежних органа на кршења права особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, уз организовање одговарајућих превентивних и едукативних активности, начин је на који се може достићи пуно остваривање права и слобода ЛГБТ популације, поручио је Пашалић.

Данашња погибија двојице радника на градилишту „Београд на води“, још једна је у низу несрећа које се ових дана дешавају на градилиштима у Србији. Ова као и претходне несреће у којима су радници страдали, предмет су хитног поступања Заштитника грађана како би се утврдиле неправилности у раду органа надлежних за безбедност и заштиту радника на раду.

Заштитник грађана је надлежним органима раније упутио дописе у којима тражи информације о предузетим радњама након погибије радника у Народној библиотеци и Улици Кнеза Милоша. Такође, након данашње погибије радника на градилишту „Београд на води“ иницирао је хитне састанке са представницима надлежних министарстава, конретно са одговорним лицима задуженим за контролу безбедности радника на раду.

Заштитник грађана ће по добијању релеватних информација и утврђивања неправилности које су довеле до ових трагедија представити кључне налазе.

b_300_0_16777215_00_images_prijem-gradjani-11092018.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са грађанима који нису задовољни поступањем институције Заштитника грађана по њиховим притужбама. Један број грађана изјавио је и да су свесни чињенице да су ограничена овлашћења и надлежности Заштитника грађана препрека за решавање проблема које наводе у притужбама, те да би убудуће требало инсистирати на њиховом проширењу. Такође, поједини грађани су се жалили да поједини државни органи и институције не спроводе препоруке Заштитника грађана.

Пашалић је рекао ће све примедбе грађана бити сагледане како би евентуални пропусти у раду институције Заштитник грађана били исправљени, а поступање државних органи по актима Заштитника грађана учинио ефикасним, стручним и у интересу грађана.

 

Заштитник грађана Зоран Пашалић честита свим припадницима Јеврејске заједнице у Србији јеврејску Нову годину, Рош Ашану.

“Свим припадницима Јеврејске заједнице у Србији упућујем искрене честитке поводом Рош Ашане и желим им да ове дане проведу у духу празника, у здрављу и срећи, у кругу својих породица и пријатеља.“

Јевреји широм света славе долазак 5779. јеврејске Нове године - Рош Ашанe, којa се обележава два дана.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић присуствовала је данас отварању Недеље Поноса 2018 на платоу испред Скупштине Града Београда.

b_300_0_16777215_00_images_Goca20180910.jpegНедеља поноса се одржава од 10. до 16. септембра 2018. године и обухвата различите догађаје који за циљ имају оснаживање ЛГБТ заједнице, размену искустава и представљање културних садржаја инспирисаних ЛГБТ темама. Током наредне седмице, у Београду ће бити организовано преко 60 изложби, концерата, филмских пројекција, дебата и конференција, а биће завршена у недељу 16. септембра 2018. када ће кренути шетња са Трга Славија.

 

Страна 1 од 371