a

b_300_0_16777215_00_images_20191018_savetevrope.jpegГенерална секретарка заштитника грађана Оља Јовичић учествује на међународној конференцији „Суочавање са лошим поступањем полиције, уоченим у пресудама Европског суда за људска права и другим телима Савета Европе“, која се у организацији Генералног директората за људска права Савета Европе одржава данас у Црној Гори.

У раду конференције учествују представници Савета Европе, Европске комисије, Европског суда за људска права, министри и представници влада Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и Србије као и представници судова и институција омбудсмана из ових земаља.

Конференција је организована у оквиру заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску-Фаза 2“ у склопу акције „Јачање делотворних правних средстава против кршења људских права“.

b_300_0_16777215_00_images_20191017_tirana.jpegПомоћница генералног секретара Наташа Јовић са сарадницом Данијелом Радојевић учествује у раду годишње конференције Мреже омбудсмана за децу Југоисточне Европе, која се одржава у Тирани и посвећена је заштити деце у покрету.

У сусрет тридесетогодишњици усвајања Конвенције о правима детета, омбудсмани региона упозоравају да су права деце у покрету и даље изузетно угрожена. Деца у покрету, до момента доласка у наше државе већ су преживела најстрашнија искуства - рат, трајно напуштање својих домова и породица, трафикинг, насиље и експлоатацију, глад, болест и екстремну физичку исцрпљеност, раздвајање од родитеља и сиблинга, угрожавање живота и здравља. Наша је обавеза да деци у покрету, од момента њиховог ступања на територију наших држава, пружимо максималну заштиту и помоћ, јединствен је став омбудсмана за децу Југоисточне Европе.

Полицијска управа Крагујевац и полицијске станице у њеном саставу Баточина и Лапово, у потпуности су поступиле по препорукама Националног механизма за превенцију тортуре, које су им упућене после посете обављене у јануару 2019. године.

У Извештају о посети ПУ Крагујевац, НПМ наводи да су током посете чланови НПМ тима најпре обишли седиште полицијске управе, где су обишли просторије за смештај задржаних грађана, обавили разговоре са полицијским службеница у и извршили увид у документацију о задржавању лица. Истог дана НПМ је обишао полицијске станице Баточина и Лапово где су разговарали са начелницима и обишли просторије за смештај задржаних грађана и такође добили на увид тражену документацију. Полицијски службеници су током посете сарађивали са НПМ-ом, пружили им тражене информације, омогућили обилазак просторија и увид у документацију.

На основу утврђених чињеница, НПМ је ПУ Крагујевац и полицијским станицама у њеном саставу упутио препоруку да лицима задржаним по основу Закон о кривичном поступку, поред обавештења, уручују и писано обавештење које садржи сва права одређена Законом о кривичном поступку, по којој је у потпуности поступљено. Такође, у складу са препоруком, полицијска станица Лапово обезбедила је потребно вештачко осветљење у соби за задржавање и о томе известила Заштитника грађана.

У вези са траженом информацијом о томе да ли је планом Министарства унутрашњих послова о адаптацији постојећих и изградњи нових просторија за задржавање, предвиђена изградња још једне просторије за задржавање у полицијској станици Аранђеловац, ПУ Крагујевац је доставила одговор и известила НПМ да у плану МУП-а, ПУ Крагујевац за 2019. годину није превиђена изградња додатне просторије за задржавање у ПС Аранђеловац.

НПМ је контролну посету ПУ Крагујевац обавио 29. јануара 2019. године, у циљу праћена препорука које су јој упућене 2015. године. Посета је била најављена и предвиђена планом посета за 2019. годину.

b_300_0_16777215_00_images_20191016_olja.jpegГенерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић учествoвала је данас на округлом столу „Улога заштитника грађана јединице локалне самоуправе“ који је у организацији Комитета правника за људска права одржан у Крагујевцу, а којем су присуствовали и представници Заштитника грађана локалне самоуправе.

Састанак је одржан да би кроз заједничку дискусију представници независних институција за заштиту људских права разменили искуства у вези са доступношћу информација о раду Заштитника грађана и Заштитника грађана локалне самоуправе, али и у циљу јачања сарадње ових институција. Заштитник грађана раду локалних омбудсмана пружа пуну подршку у циљу унапређења њиховог рада и превазилажења проблема са којима се суочавају, истакла је Јовичић. Како је навела, захваљујући активности „Дани заштитника грађана“, заштитник грађана је и непосредно упознат са проблемима у локалним срединама, будући да са својим сарадницима редовно посећује градове у унутрашњости и разговара са грађанима и представницима локалних власти.

Округли сто који је данас одржан први је у низу и организован је у оквиру пројекта „Заштитник грађана у контексту европских интеграција“, који финансира амбасада Савезне Републике Немачке. Циљ пројекта је пружање подршке у унапређењу ефикасности институције Заштитника грађана, кроз омогућавање грађанима да лакше приступе информацијама у вези са радом заштитника грађана.

b_300_0_16777215_00_images_20191015_kpzpancevo.jpegПо пријему обавештења да се у Казнено-поправном заводу догодио физички напад на једног осуђеника од стране четворице других и да је он претрпео телесне повреде, одељење за хитно поступање Заштитника грађана је синоћ обавило ненајављену, ноћну посету КПЗ-у Панчево и извршило непосредни надзор над радом Казнено-поправног завода.

Део тима одељења за хитно поступање чинио је и специјалиста судске медицине, који је такође разговарао са нападнутим осуђеником и након прегледа констатовао повреде на његовом телу.

Представници одељења за хитно поступање обавили су разговор и са запосленима КПЗ-а, који су им омогућили увид у медицинску документацију и обавестили их о мерама које су предузели поводом напада на осуђеника.

Одељење за хитно поступање ће након што проучи сву добијену документацију и добије мишљење специјалисте судске медицине, одлучити о даљим корацима и о томе известити јавност.

Обележавајући овогодишњу Дечју недељу од 7. до 13. октобра, представнице Заштитника грађана и чланови и чланице Панела младих саветника одржали су радионице са ученицима шестог, седмог и осмог разреда ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу, ОШ ,,Бранко Радичевић" у Неготину и ОШ ,,Јован Јовановић Змај" у Обреновцу.

Чланови Панела представили су рад Панела младих саветника и са вршњацима поделили знања о Заштитнику грађана и Конвенцији о правима детета, а представнице Заштитника грађана су кроз радионицу представиле деци механизме остваривања и заштите права на образовање и заштите од насиља.

У школи имамо бар једну особу од поверења којом можемо да се поверимо када имамо неки проблем, рекли су ученици ОШ „Јован Цвијић“. Ово говори да су запослени у овој школи створили атмосферу поверења у којој су деца слободна да им се обрате.

b_300_0_16777215_00_images_20191010_decjanedelja.jpegУченици ОШ „Бранко Радичевић“ у Неготину истакли су значај Ученичког парламента, на чијим седницама представници одељења разговарају о текућим проблемима у школи. Парламент је место где износимо наше идеје које би требало да унапреде наш положај у школи, кажу ученици. Они посебно истичу да је потребно много радити на заштити од насиља у школама и да им је значајно што се разредним старешинама и психолошко-педагошкој служби школе могу обратити кад им је потребна помоћ или подршка.

Само кажњавање ученика у случајевима вршњачког насиља не даје дугорочне резултате, сматрају ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Обреновца и истичу да је рад са починиоцима насиља једино решење којим се овакве ситуације могу превенирати и зауставити.

Са ученицима се посебно разговарало о томе како се ангажују и где виде простор за своје ангажовање у решавању питања од значаја за средину у којој живе и одрастају. Овим радионицама започете су активности Заштитника грађана и Панела младих саветника са ученичким парламентима и ученицима основних и средњих школа, под називом „Активна и друштвено одговорна деца“, а које ће трајати до половине следеће године.

Страна 1 од 414