a

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је свим новинарима и медијским радницима 3. мај – Међународни дан слободе медија и поново нагласио да је међусобна солидарност главни услов за побољшање њиховог положаја и смањење свих врста притисака и напада на представнике ове професије.

„Колегијалност и подршка, тачније међусобна солидарност новинара, главни су услови за побољшање положаја новинара у нашој земљи. Притисци и напади на новинаре забележени су и прошле године а њихова евиденција, као и ранијих година, и даље није јединствена“, рекао је Пашалић.

Пашалић је навео да је пре годину дана, у мају 2020, са седам медијских удружења и асоцијација и три новинарска синдиката потписао Споразум о успостављању платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере, да је завршена техничка израда те платформе и да је у току уношење доступних података у базу.

„Циљ је успостављање јединствене базе података о нападима на новинаре, као и ефикаснијег механизма заштите безбедности новинара. Сви подаци о нападима и притисцима на новинаре скупљени на једно место допринеће делотворнијем поступању надлежних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара“, навео је Заштитник грађана.

Истовремено, прикупљене информације омогућиће и ефикаснију реакцију Заштитника грађана на поступање надлежних органа по пријављеним случајевима кршења слободе медија и слободе изражавања, рекао је Пашалић.

 

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је Ускрс свим грађанима Републике Србије који славе по Јулијанском календару са жељом да га проведу у здрављу, миру и благостању и навео да солидарност и толеранција представљају главне адуте у суочавању са изазовима времена у којем живимо.

„Честитам Ускрс свим грађанима који по Јулијанском календару по други пут славе највећи хришћански празник у другачијим условима од оних на које су навикли. Сви тежимо да се вратимо уобичајеном начину живота, а у измењеним животним околностима главни адути за то су толеранција, међусобно уважавање и брига о другима“, поручио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Бесплатан преглед жртава породичног насиља код лекара судске медицине, према предлогу Заштитника грађана, постао је обавезни део мера предвиђених Стратегијом за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године.

Заштитник грађана већ годинама апелује да се жртвама породичног насиља омогући хитан преглед код лекара судске медицине како би се „фиксирали“ докази и како би се тај лекарски извештај касније користио у судском поступку чиме би се омогућило да починилац насиља буде адекватно кажњен.

“Од 2004. године, као судија Прекршајног суда у Београду а касније и у Републици, бавио сам се препознавањем и заштитом жртава породичног насиља, пре свега жена, и стварањем могућности да надлежни органи преузму на себе конкретну помоћ жртвама у смислу процесуирања и кажњавања оних који се усуде да врше насиље. То је кроз ову стратегију урађено“, рекао је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је навео да пракса показује да многе жртве у судском поступку повлаче исказ који су дале одмах по учињеном насиљу и на тај начин онемогућавају доказни поступак из било ког разлога, те да би у таквој ситуацији преглед од стране овлашћених институција био начин да се обезбеди да насилници не избегну казну за своје понашање.

„За све ове године рада, на узорку од више хиљада породица, приметио сам да је најтежа последица насиља у породици отварање следећег круга насиља јер живот са насиљем у породици врло често рађа или будућег насилника или будућу жртву“, рекао је Пашалић и додао да је усвојено решење добро полазиште у ком правцу надлежни органи треба да иду.

Из нормативног мишљења Заштитника грађана на Предлог стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период 2021-2025. године прихваћена је сугестија да се у складу са Истанбулском конвенцијом и препорукама ГРЕВИО групе као мера уведе „обављање бесплатних специјалистичких и судскомедицинских (форензичких) лекарских и лабораторијских прегледа и пружање бесплатне психолошке подршке, у складу са потребама жртава насиља".

И предлог Заштитника грађана да се приликом навођења жена из осетљивих друштвених група користи синтагма „жене другачије сексуалне оријентације и родног идентитета“ уврштен је у Стратегију, а наведене су и старије жене као осетљива друштвена група.

b_300_0_16777215_00_images_2020_viber_image_2021-04-28_10-12-28.jpegЗаштитник грађана, према новом Нацрту закона о Заштитнику грађана који је од среде 28. априла 2021. године у јавној расправи, обављаће послове националног известиоца у области трговине људима, изјавила је заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност Јелена Стојановић.

„Заштитник грађана као независни државни орган има искуства у вођењу поступака контроле законитости и правилности рада надлежних органа у случајевима када дође до сазнања да је у питању трговина људима, како по притужбама грађана тако и по сопственој иницијативи“, рекла је Стојановић на састанку Регионалне радне групе представника националних институција које се баве мониторингом и извештавањем у области трговине људима.

Стојановић је на он-лајн састанку подсетила да је ревидираним Акционим планом за преговарачко Поглавље 23 предвиђено именовање националног известиоца за трговину људима у институцији Заштитника грађана.

Састанак Регионалне радне групе, коју чине представници националних институција из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и Србије, одржан је у оквиру регионалног пројекта „БАН 3 – Balkans Act Now“ који спроводи организација „Астра“.

У Регионалној радној групи сваку државу представљају по три представника националне радне групе која је израдила мониторинг извештај ради прегледа стања у области заштите жртава трговине људима, који може да послужи у праћењу ефикасности и делотворности законодавних и институционалних механизама борбе против трговине људима. Испред Републике Србије у радној групи су представници Заштитника грађана, Министарства унутрашњих послова и Центра за заштиту жртава трговине људима.

b_300_0_16777215_00_images_olja_eko_klinika.jpeg

У периоду од 19. до 23. априла 2021. године институција Заштитника грађана је одржала онлајн обуку за полазнике шесте генерације Еко клинике која се налази у оквиру Правног факултету Универзитета у Београду.

Генерална секретарка стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић је полазиницима обуке, кроз теорију и праксу, представила начин рада Заштитника грађана у области унапређења заштите права на здраву животну средину. Методологија рада, како је истакла, базирана је на реакцијама грађана на еколошке проблеме, односно, покретању поступака по сопственој иницијативи од стране Заштитника грађана и поступању надлежних органа у конкретним случајевима.

Кроз општи осврт на рад институције Заштитника грађана у Републици Србији, Јовичић је представила њене надлежности и овлашћења и у области заштите животне средине, конкретно кроз предмете који се односе на заштиту права на здраву животну средину.

Решавање сложених еколошких проблема изискује свеобухватно заједничко деловање органа јавне власти, што се постиже (већ покренутим) координисаним активностима у циљу целовитог остваривања права на здраву животну средину, нагласила је генерална секретарка Оља Јовичић.

b_300_0_16777215_00_images_krusevac_VPD_.jpegТим Заштитника грађана у обављању послова НПМ-а посетио је јуче Васпитно-поправни дом у Крушевцу. Посета је реализована у циљу системске контроле стања у установи у погледу поштовања права штићеника, односно лица која се налазе у Дому. У тиму су поред запослених из Заштитника грађана били и представници Центра за интеграцију младих и лекар

Тим је разговарао са руководством установе, представницима служби (правна, здравствена, служба за третман и служба за обезбеђење) и више десетина штићеника. Обишао је смештајне капацитете (сва одељења и просторије за заједничке активности, за радно ангажовање) и остварио увид у евиденцију и другу релевантну документацију.

Током посете је остварена одлична сарадња са представницима Васпитно-поправног дома у Крушевцу.

Страна 1 од 490