a

b_300_0_16777215_00_images_ambasador_spanije_.jpegЗашитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Шпаније у Београду Њ.Е. Мигелом Фуертесом Суаресом о надлежностима и овлашћењима Заштитника грађана у области људских и мањинских права, те о досадашњој и могућностима унапређењa будуће сарадње са Омбудсманом Краљевине Шпаније.

С обзиром да шпански Омбудсман има могућност контроле судске управе, те да су значајна искуства институције, која је успостављена 1978. и почела са радом 1982. године, закључено је да би унапређење сарадње са шпанским колегама у овој области имала великог значаја у циљу проширења надлежности, односно повећења капацитета Заштитника грађана Републике Србије.

Комесаријат за избеглице и миграције је обавестио Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) да је Прихватни центар у Димитровграду привремено затворен због значајно смањеног броја миграната који су овде боравили и да ће у случају његовог поновног отварања предузети све мере за спровођење препорука из Извештаја НПМ о посети овом Центру.

НПМ је посетио Прихватни центар у Димитровграду 17. маја 2018. године.

Геронтолошки центар Београд је обавестио Национални механизам за превенцију (НПМ) тортуре да ће непокретним корисницима смештеним у Дому Бежанијска коса бити омогућено да редовније бораве на свежем ваздуху, изван затворених просторија, као и да ће се у наредном периоду изводити радови на одељењу за смештај корисника са дијагнозом деменције: обавиће се кречење свих просторија, реновирање купатила и постављање нових драперија, у циљу стварања пријатнијег амбијента и окружења у којем корисници бораве и живе.

НПМ је обавештен и да ће до доношења прописа којима се уређују услови и поступак физичког спутавања корисника у установама социјалне заштите, Установа примењивати установљене стандарде, као и да је Градски центар за социјални рад у Београду наложио старатељима да редовније обилазе своје штићенике који су смештени у Дому.

НПМ је посетио Геронтолошки центар Београд – Дом Бежанијска коса 24. октобра 2018. године. О посети је састављен Извештај са препорукама за отклањање уочених недостатака.

У вези препоруке Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ) да се у Служби за психијатрију обезбеде материјални услови који ће омогућити позитивно терапијско окружење, Општа болница у Шапцу је обавестила НПМ да су душеци углавном замењени, да су набављене нове наткасне и замењени болеснички кревети и да је у плану да се током 2019. године замени столарија.

НПМ је посетио Службу за психијатрију Опште болнице у Шапцу 3. априла 2018. године, о чему је сачињен Извештај.

Поступајући по препорукама Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), Окружни затвор у Зрењанину је обавио санирање мокрих чворова и влаге, кречење соба и кухиње и дезинсекцију просторија и повећао капацитет перионице набавком још једне машине за прање веша.

У одговору Окружног затвора се наводи и да је измењена процедура детаљног претреса, тако да претресана лица више не скидају истовремено сву одећу, да је документовање повреда лица унапређено тако што ће се повреде означавати на шематским скицама тела, да ће се искључивање осуђеника из редовног режима издржавања казне обављати на основу одговарајуће одлуке и да ће лекар континуирано контролисати здравствено стање лица која су изолована или фиксирана.

Такође, НПМ је обавештен и да су припадницима Службе за обезбеђење обезбеђени поједини делови униформе који су им недостајали и да је у току спровођење конкурса за запошљавање медицинског техничара.

НПМ је посетио Окружни затвор у Зрењанину 13. јула 2018. године. О посети је сачињен Извештај, у којем су упућене препоруке за унапређење рада Завода и поступања према лицима лишеним слободе.

b_300_0_16777215_00_images_sef-kancelarije-se-.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са шефом мисије Савета Европе у Београду Тобиасом Флесенкемпером (Tobias Flessekemper) о надлежностима и овлашћењима Заштитника грађана у области заштите људских и мањинских права, као и главним правцима развоја институције у наредном периоду.

Пашалић је рекао да се највећи број притужби грађана односи на кршење права у социоекономској области, што је условило да тежиште рада у наредном периоду буде управо решавање проблемa грађана у овој области. У организационом делу, након усвојене систематизације, ојачана је јединица надлежна за пријем грађана повећањем броја запослених на тим пословима и формирано ново одељење за хитно реаговање. Оваквим изменама желим да омогућим бољу комуникацију грађана са овом институцијом и брже решавање њихових проблема. Ове промене утицаће да се и правима рањивих група ефикасније бавимо, навео је Пашалић.

У стратешком погледу посебна пажња биће усмерена на области реформе правосуђа, корупције и медијских слобода, што су задаци који нам, између осталог, предстоје, нагласио је Пашалић. Он се осврнуо на недавне полемике у јавности поводом могућности контроле рада судске управе и навео податке из упоредне анализе у раду институција омбудсмана других земаља у чијој надлежности је контрола судске управе у циљу њиховог ефикаснијег рада. Најавио је новине у области заштите медијских слобода и изразио очекивања да ће ова иницијатива наићи на подршку не само представника медија већ и целокупне јавности.

Страна 1 од 384