a

Поступајући по препоруци Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), Казнено-поправни завод у Сомбору је у сарадњи са локалном самоуправом покренуо иницијативу за изградњу новог објекта, ради измештања дела Завода из неусловног објекта који се налази у центру града. До тада, Завод ће постојеће просторије одржавати у функционалном стању и, у складу са могућностима, затвореницима омогућити недостајућа средства неопходна за боравак у Заводу. Како је НПМ обавештен, у сарадњи са надлежним судовима ће се размотрити могућности радног ангажовања притвореника, а Управа за извршење кривичних санкција је определила средства за организовање курсева и обука за осуђена лица.

Ради усаглашавања праксе са савременим стандардима поступања према лицима лишеним слободе, новим процедурама Завод је увео могућност да се посете бранилаца одвијају без физичких препрека, да се детаљан претрес лица обавља поступно и да припадници Службе за обезбеђење не носе гумене палице на видљив начин. Исто тако, успостављена је посебна евиденција повреда, обезбеђена су средства за набавку инструмената за обраду рана и дате одговарајуће инструкције здравственом особљу о откривању и описивању повреда.

Тим НПМ је посетио КПЗ Сомбор 5. и 6. децембра 2018. године. О посети је сачињен Извештај са 31 препоруком за отклањање уочених недостатака и унапређење поступања према лицима лишеним слободе која се налазе у овом Заводу.

Поступајући по сопственој иницијативи, Одељење за хитно поступање Заштитника грађана, обишло је данас насеље Макиш 2 по добијању информација о најављеном принудном исељењу ромских породица које немају уговор о коришћењу стамбених контејнера у том насељу.

b_300_0_16777215_00_images_20199322makis.jpegКако су у разговорима са становницима насеља Макиш 2, представници Заштитника грађана незванично сазнали, десетак породица нема уговоре о становању у насељу и пре неколико дана су, како су сами рекли, добили усмене информације од представника града Београда да ће бити исељени. Заштитник грађана подсећа да процес збрињавања ромских породица мора бити у складу са законима и уз поштовање међународних стандарда, који између осталог захтевају учешће самих становника у доношењу одлука о пресељењу и даљој интеграцији.

С обзиром на то да породицама у насељу Макиш 2, према сазањима Одељења за хитно поступање, нису уручена решења о исељењу, без којих оно није могуће, Заштитник грађана наставиће да прати ситуацију у том насељу, а у случају потребе контактираће надлежне органе града Београда.

b_300_0_16777215_00_images_savetodavni_komitet_.jpeg

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са члановима делегације Саветодавног комитета Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе о активностима које Заштитник грађана предузима у циљу заштите права националних мањина у Србији, проблемима у остваривању мањинских права, организационој структури као и областима рада институције.

Пашалић је упознао чланове делегације са закључцима састанка са преставницима 23 национална савета националних мањина који је недавно одржан на иницијативу Заштитника грађана. Како је навео, договорени су редовни, квартални, радни састанци у циљу решавања проблема из области права националних мањина и унапређења будуће сарадње. Такође, информисао их је о недавној посети Димитровграду, где је разговарао са грађанима бугарске националне мањине, представницима локалне самоуправе и цивилног сектора о заштити људских и мањинских права. Притужбе које је примио од грађана указују на повреду права у имовинскоправној области, које су карактеристичне и за друге крајеве Србије. Било је речи и о потреби ефикаснијег решавања превода уџбеника за ученике који се образују на бугарском језику.

Пашалић је нагласио да је Република Србија пример поштовања права и слобода националних мањина у региону и шире, те да су стандарди које је успоставила у области употребе језика и писма, информисања, културе и образовања на матерњем језику изузетно високи.

Грађани Димитровграда и представници државних органа, јавних установа, предузећа, институција и невладиних организација имали су данас прилику да о својим проблемима разговарају са заштитником грађана Зораном Пашалићем у оквиру акције "Дан Заштитника грађана". Пашалић је истакао да је највећи број грађана суочен с егзистенцијалним проблемима, али да су ту и проблеми примене одређених прописа.

У контакту са локалном самоуправом многи се проблеми могу решити одмах уколико постоји воља, а видео сам да у Димитровграду постоји воља да се проблеми реше, рекао је Пашалић, након састанака са грађанима и руководством општине Димитровград којима су присуствовали омбудсманка Бугарске Маја Манолова и бугарски амбасадор у Београду Радко Влајков.

b_300_0_16777215_00_images_opstina_dimitrovgrad.jpegПашалић је рекао да је сарадња са омбудсманком Бугарске Мајом Маноловом део шире сарадње обудсмана свих земаља са подручја Балкана. Према његовим речима обудсмани са Балкана више пута су се састајали са иницијативом да се направи Балканска мрежа обудсмана зато што Балкан има специфичне проблеме.

Менталитет је сличан, текући проблеми су слични и због тога постоји сарадња. У сталним комуникацијама са обудсманом Бугарске ми размењујемо искуства и консултујемо се око истих проблема, попут проблема са приватним извршитељима. На тај начин јачамо капацитете и једне и друге институције, нагласио је Пашалић.

Он је подсетио да је током прошле године разговарао са око 2.000 грађана широм Србије, а ту могућност сви заинтересовани имају и ове године.

b_300_0_16777215_00_images_ngo_dimitrovgrad_1.jpegДанас је покренута и тема образовања на бугарском језику. Добили смо уверења да ће овај проблем бити решен у сарадњи са надлежним органима, изјавила је омбудсманка Маја Манолова.

Једна од притужиља из Димитровграда је рекла да се и раније обраћала за помоћ републичком заштитнику грађана и да има позитивна искуства. Како је навела омбудсман је њен проблем ефикасно решио, док је судска процедура трајала веома дуго.

Заштитник грађана Зоран Пашалић, у складу са Законом о Заштитнику грађана, предао је 15. марта 2019. године Народној скупштини Републике Србије Редован годишњи извештај Заштитника грађана за 2018. годину.

У две основне школе у Крагујевцу, у ОШ "Наталија Нана Недељковић" и ОШ "Милутин и Драгиња Тодоровић“, Заштитник грађана организовао је и одржао радионице са ученицима из ученичких парламената и једним одељењем осмог разреда посвећене праву детета на партиципацију.

b_300_0_16777215_00_images_20190314_radionice.jpegРадионице је, заједно са сарадницом, водила помоћница Генералног секретара Наташа Јовић. Са ученицима су разговарале о правима детета, механизмима заштите, о улози и функцији Заштитника грађана у заштити и промоцији права детета и раду Панела младих саветника.

Ученици су указали на то да њихова партиципација у школама није у потпуности остварена и да се може значајно унапредити, пре свега активнијом улогом ученичких парламената, разматрањем предлога које дају деца и редовним информисањем деце о питањима која су за њих важна.

Ученици су представницама Заштитника грађана представила активности које су осмислили и спровели уз подршку наставника и других запослених, као што је осликавање заједничких просторија, акције прикупљања помоћи за ученике којима је она била потребна, иницирање додатних активности за ученике у оквиру школа и сл. Деца имају и своје предлоге за унапређивање услова образовања, али непходно је, истакли су, да такве иницијативе буду подржане од одраслих у њиховим школама и заједницама.

Страна 1 од 390