a

Заштитник грађана Зоран Пашалић гостовао је у „Јутарњем дневнику“ Радио-телевизије Србије са градским секретаром за образовање Славком Гаком

На друштвеним мрежама јуче се појавио узнемирујући видео снимак злостављања детета и непрофесионалног понашања васпитача из, како се наводи, једног приватног београдског вртића. Обављена је хитна ванредна контрола приватног вртића „Замак“ у којем се наводно десило насиље над децом. Више поступака контроле у раду са децом ових дана покренуо је и омбудсман. На који начин је могуће спровести најстрожу контролу вртића, школа, васпитача, педагога? То су теме овог Дневника и питамо омбудсмана Зорана Пашалића и градског секретара Славка Гака, а са њима разговара Ивана Татомир Чкоњевић.

Хвала вам што сте гости „Дневника“. Видели смо јуче језиве и узнемирујуће сцене из, како се наводи, београдског вртића „Замак“ на Вождовцу. Господине Гак, шта се тачно догодило, јесу ли снимци аутентични? Да ли је, да ли се то заиста догодило јер да, да кажемо гледаоцима да се ради о деци јасленог узраста старости између 2 до 3 године.

Господине Пашалићу, ово је заиста недопустиво што се десило. Како спречити све ово или како исконтролисати и предупредити?

Врло једноставно. Постоје правила по коме се могу организовати овакве установе, стриктном, честом, детаљном контролом, видети заиста да ли су сви ти услови испуњени. Ако нису, такве установе затворити односно онемогућити да раде. Без обзира да ли су то вртићи, школе или школа која је била баш изразита тема у јавности ових дана, једноставно је - онај ко хоће да ради неки посао мора да се повинује законским одредбама или не може да га ради. То је одговор на ваше питање.

А ко има овлашћења то да ради? Ко има овлашћења да то контролише? Да ли има могућност изненадних и ванредних контрола свих тих васпитача, педагога? Како је то могуће спровести?

Оно што је важно, то је прво кренути од регистрације како је нека школа, за вртић постоје друга правила, како је регистрована, са којим делатностима се она бави. Ако је регистрована као продуцентска кућа а није основна њена делатност образовање и васпитање, ми ту реч васпитање често заборављамо, онда мора имати нека правила по којима ради. То треба да контролише инспекција надлежна да врши надзор. Оно што је највећи проблем што те школе не спадају у домен контроле инспекције. Оно што смо ми кренули сада а то је да се закон промени, уреди, како се овај случај који је у јавности заиста максимално експониран, не би заборавио за неколико недеља или месеци па да нас поново за неко време сачека нешто слично. Он је сад у жижи јавности. Али то не значи да је он једини.

Јесте ли већ разговарали са представницима законодавне власти и шта конкретно предлажете да се промени у закону?

Ми имамо законско право на законодавну иницијативу. Значи, ми ћемо видети све прописе који регулишу ту област. Ако нису регулисани на начин на који сматрамо да треба, ми ћемо покренути иницијативу јер по Уставу и Закону о Заштитнику грађана ми на то имамо право.

……..

Школа Мике Алексића ради и даље?

Ја то заиста не знам, како може да ради и даље, то заиста ми није ни јасно, нити ми је јасно везано за неко легално пословање. Ако се можда мисли да тај у Агенцији за привредне регистре регистровани д.о.о. односно друштво са ограниченом одговорношћу и даље постоји, то је сасвим могуће. Обзиром да је то регистрација, како сте ви назвали, школе.

Ко то треба да проверава, шта се тамо дешава?

Пазите, то треба да проверавају многи. Није то питање само просветне инспекције или неке од тих инспекција.

Ко има право да проверава?

Само да завршим. Значи, није то само њихов посао. Поставља се питање, све те теме које су ових дана узнемириле јавност су повезане. Ако неко треба да плаћа порез и то по основу ретроакције, онда се поставља питање да ли те, назваћу их колоквијалне фирме, како оне плаћају, по ком основу, како се региструју? Ви сте пратили то и знате врло добро колика је цена тих часова.
Колики је обрачунат порез на те часове? Да ли је тај порез плаћен? Да ли то постоји легално и по закону? То је оно што ми тражимо. Значи није ту само једно питање. То је мноштво питања. Та област се мора уредити или ће се ово десити опет за неко догледно време.
……………..

Ђорђе Јоксимовић је отац троје деце којем су због сиромаштва одузета и предата.

Станите, морам да вас прекинем. Када чујем то да је због сиромаштва некоме одузето родитељско право дигне ми се коса на глави.

Али тако преносе медији. Ја стварно не знам. нисам сведок био. Кажите ми.

Па управо сам вас зато и прекинуо. Тако се не пише у медијима.

Зашто су му одузета деца?

Није услов. Никоме није одузето дете у Републици Србији зато што је сиромашан. Већ зато што су се стекли неки услови ако су се стекли. Ми ћемо то проверити. Пазите, то је мноштво докумената које ми у овом тренутку проверавамо. Јуче смо добили. Био сам на разговору са ресорном министарком госпођом Кисић Тепавчевић и добио сам део докумената. Део докумената стиже у понедељак од Центра за социјални рад који је практично све у вези са децом и радио, и треба да од господина Јоксимовић Ђорђа добијем и онда ћемо видети разлоге.

Молим медије да не говоре једну нонсенце ситуацију да је неком дете узето због сиромаштва. Има јако сиромашних људи који имају изузетну бригу о деци, као што имате јако богатих људи који запостављају своју децу. Услови за одузимање родитељског права су други. Извините што сам вас прекинуо али ту сам морао стварно да направим једну дигресију.

Нема проблема, али важно је да кажемо да се нешто дешава на том случају јер и то је случај који је узнемирио јавност.

Ја сам јуче разговарао са господином Јоксимовићем и саслушао његову причу апсолутно у трајању од неколико сати али ми смо озбиљна институција, ми не радимо по принципу афинитета, анимозитета и емоција. Ми радимо само по принципу доказаних чињеница.

Хвала што сте говорили за Дневник.

Хвала вама.