a

Заштитник грађана укључио се у јутарњи програм "Пробуди се" ТВ Нова С. 

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је током посете Окружном затвору у Београду са учитељем глуме Мирославом Алексићем који је у притвору од средине јануара због оптужби за сексуално злостављање и узнемиравање, због чега се његов адвокат обратио заштитнику. Има ли елемената угрожавања његових права, питамо овог јутра омбудсмана Зорана Пашалића. Добро јутро, хвала Вам што говорите за "Пробуди се". Разговор са Мирославом Алексићем уследио је по притужби адвоката Зорана Јаковљевића. Шта је то на шта су се жалили адвокат и његов брањеник?

Првенствено обилазак Окружног затвора у Београду, или како је грађанима познатије - притвора у Бачванској улици је једна редовних активности Заштитника грађана. Том приликом колегиница Наташа Тањевић и ја разговарали смо са притвореницима о условима њиховог боравка у притвору, а између осталог разговарали смо са господином Алексићем да видимо какви су услови под којима се и он, као и остали притвореници, налази, односно борави у притвору. Такође смо се и осврнули на притужбе његовог адвоката Зорана Јаковљевића које се односе не на услове у притвору, како је то у већини штампе пренето, већ на радње суда, односно конкретно судије за претходни поступак. Оно што је проблем то је што...

На шта су се то жалили, господине Пашалићу?

Само да завршим, молим Вас. Не може да контролише ни суд ни тужилаштво, тако да што се тиче поступања у том погледу ми ћемо пратити цео ток тог поступка, а свакако ћемо пратити и услове у којима се налази господин Алексић.

Е сад да Вас питам на шта се конкретно жалио? Које су то они притужбе имали, на који начин се суд не опходи адекватно према господину Алексићу?

Господин Зоран Јаковљевић, адвокат господина Алексића, углавном се притуживао на члан 210, односно на то што се члан 210. став 1.2 не узима у потпуности онако како је то закон ословио, а то је да када се неко лице налази у притвору неопходно је да се хитно поступа како би они услови који су наведени за одређивање притвора престали, како би се то лице нашло на слободи.

Шта је још рекао господин Алексић, да ли је излазио из оквира поменутих тема?

Ми смо разговарали о условима у притвору. Тај део разговора који смо обавили, а који није био ни мало кратак јер је господин Алексић посебног здравственог стања... У питању су услови његовог лечења односно давања потребне терапије, која је неопходна да би могао да нормално живи и да нормално функционише, то је био углавном предмет нашег разговора. То је био предмет разговора и са онима који такође имају здравствених проблема у притворској јединици у Бачванској улици, јер је тај део у коме се они налазе, практично део болнице у Бачванској улици, затворске болнице.

А да ли Ви када сте затекли и какве сте околности затекли, да ли су њихови приговори били оправдани? Дакле, који су то услови у којима бораве и поменути Мирослав Алексић, али и остали притвореници?

Оно што сам ја тражио од Управе затвора је да видим онај део који није реновиран, односно коме предстоји реновирање у следећим месецима, јер оно што је мени било значајно јесте да ли је смештај адекватан у погледу норматива које свака притворска јединица мора да има, а то је број притвореника који се налазе у ћелијама, затим услови смештаја, хигијене, и оно што сам нагласио а то су услови лечења ако су они потребни.

Да ли се у разговору Мирослав Алексић освртао на угрожавање претпоставке невиности у јавности, да ли је то била једна део његових жалби?

Ми смо разговарали о томе, али свакако да претпоставка, презумпција невиности није питање које би могао да постави Заштитнику грађана из разлога што Заштитник грађана, нажалост, није у ситуацији да контролишете судску управу и није у ситуацији да то коментарише са аспекта струке, односно правне струке. То је оно што смо ми више пута инсистирали, а то је да се у неким променама које сада предстоје, Закона о заштитнику грађана, кад кажем неким променама то је нов закон, омогући заштитнику грађана и да помогне када се грађани налазе у оваквим ситуацијама.

На основу свега онога што сте видели, да ли сте стекли утисак да Алексић борови у неким условима... Да ли се услови у којима он борави разликују од услова осталих притвореника и постоје ли елементи угрожавања његових права и хоћете ли ви као институција реаговати на све то што сте видели јуче?

Ми реагујемо увек када је у питању угрожавање права притвореника, осуђеника...

А шта је то што ћете конкретно сутра реаговати?

... и лица која су лишена слободе. Пратимо стање у притворским јединицама, затворима. Што се тиче конкретног одговора на Ваше питање, они услови у којима се господин Алексић налази као притвореник не разликују се од других услова или од осталих притвореника који се налазе у Бачванској улици.

Господине Пашалићу, хвала Вам много што сте...

Видите колико је утицала на мене презумпција невиности да мешам та два израза.

Да... Хвала Вам много, господине Пашалићу, што се поделили са нама ове информације овога јутра. Зоран Пашалић је говорио за "Пробуди се". Још једном хвала.