a

Заштитник грађана Зоран Пашалић био је гост у емисији „Дан уживо“ на ТВ Н1.

О изласку новинарских удружења из Владине радне групе за безбедност новинара након повезивања портала КРИК са Вељком Беливуком, разговараћу са Заштитником грађана Зораном Пашалићем. Господине Пашалићу добар дан! Хвала вам што сте овде! Ви сте неко ко је покренуо ову радну групу. Како коментаришете излазак новинарских удружења из ње?

- Морам да вас исправим. Ја никада нисам покренуо ту радну групу. Ми смо покренули платформу на којој би се евидентирала свака врста...

Али је радна група била покренута на вашу иницијативу, то сам хтела да кажем.

- Не, на нашу иницијативу је створена после три године врло мукоттрпног рада, једна платформа коју је потписало 10 организација 7 удружења и 3 синдиката, на којој се треба евидентирати свака врста притисака, напада, дискредитације, свака врста ометања новинара у вршењу свог посла. То је оно што је потекло од Заштитника грађана.

Добро, нисте ми одговорили на питање.

- Наша платформа, како се она практично и назива и како је познатија у јавности, из ње колико ја знам није иступио нико до данашњег дана.

Добро, али ви сте члан радне групе, ако се не варам.

- Тако је. Ја јесам члан Радне групе са осталима који се налазе у тој радној групи.

Добро. Можете ли ми одговорити онда на питање које сам вам поставила, а то је, како гледате на то што су одређена новинарска удружења одлучила да напусте ту радну групу Владе?

- Свачије је право да учествује у неком послу или да изађе из тог посла, па чак и у тој радној групи о којој ви говорите. Оно што је са аспекта Заштитника грађана најзначајније јесте да та платформа о којој вам ја говорим и у коју је заиста велики труд уложен да би се она као таква формирала, са седам група напада на новинаре и 47 подгрупа, и заживела и да би сва новинарска удружења и три синдиката која сам навео, уносили податке у платформу.

Ваша једиствена платформа скупља све пријаве о нападима на новинаре, али може ли она да заштити новинаре? Не може. Зато вас питам...

- Ви сте поставили питање, ви сте одговорили.

Добро, може ли платформа да заштити новинаре?

- Свакако да може, јер на тој платформи постоје евиденције о ономе што се може сматрати нападом у смислу кривичног дела, затим притиском што већ је практично посао суда у смислу увреде. И оно што је најважније, а то је евиденција где се види тачно ко је, колико пута, на који начин онемогућио новинаре у вршењу њиховог посла.

Добро. А која је улога радне групе чији сте ви члан?

- Улога радне групе је да заштити новинаре, то је њена базична улога, од сваке врсте напада. Ви знате да је уведен и СОС телефон где новинари могу да се јављају. Она је до сада успоставила неке, колико сам ја схватио, организационе принципе за неко даље и дугорочно деловање.

Ако радна група владе штити новинаре, господине Пашалићу зашто ви као члан те радне групе нисте подржали портал КРИК и новинаре тог портала када су их провладини таблоиди повезали са Вељком Беливуком?

- Видите, оно што сам ја сазнао из медија, када конкретно говоримо о порталу КРИК, не спада у домен заштите грађана већ у домен тужилаштва, односно ако им је угрожена безбедност онда је то посао полиције и тужилаштва. Ако опет неко тумачио да се своди на увреду или клевету, мало пре сам рекао, да је то питање суда. Оно што је најважније у свему томе, то је да Заштитиник грађана да неко саопштење...

А што нисте дали?

- Само да завршим, молим вас, …којим би осудили или на било који други начин се огласио. Али као што знате, то је и јавности познато, то није пут којим ја идем. Мени не треба ни лична афирмација, ни афирмација Институције као што је можда било у ранијим временима. Мени не треба да се ја лично у свему томе оглашавам да би стекао медијску популарност, него да завршим посао који сам започео пре две ипо године а то је да се на заједничкој платформи обједини првенствено евиденција свих напада на новинаре који су до сада уведени УНС, НУНС и који се налазе у сталној радној групи која се брине о безбедности новинара, где се евидентирају кривична дела која су се догодила или која су пресуђена, или која су у току поступка. Потребно је да се све то обједини. Најзначајније је, а то сам више пута чуо како овде тако и од посланика медија из иностранства, да не постоји јединствена платформа већ да се постојеће платформе у много чему разликују. Оно што је био мој циљ и што ћу до краја довести, свакако уз подршку и првенствено уз велики напор новинарских удружења и три синдиката које сам рекао да спадају у групу од 10 потписника платформе, јесте суштина нашег деловања. А то је да то заиста уроди неким резултатом. Ако сва новинарска удружења или већина њих сматрају да је Заштитник грађана она институција која треба да поставља на ту платформу оно што се сматра нападима на новинаре с обзиром да сада они уносе те податке, ја ћу то здушно прихватити.

Добро. Ја само не знам, није ми јасан био тај део о каквој популарности државне институције Заштитника грађана говорите. Просто ми није јасно зашто ви нисте се као члан Радне групе огласили у вези са случајем који се десио када је реч о порталу КРИК. Уредник тог портала је рекао да се плаши за безбедност својих новинара. Ви мислите да то није за реакцију?

- Ово сте ви одговорили на сопствено питање, што сте рекли да се плаши за безбедност. Када се неко плаши за сопствену безбедност, онда се обраћа онима који штите безбедност свих нас, а то су полиција и тужилаштво. Заштитник грађана, да вам појасним оно што вам није било јасно...

А која је улога радне групе?

- …не стиче популарност на тај начин што ће дати саопштење, проглас или како већ да назовем то, јер се тиме не постиже ништа. Јер ће се поново десити, што не жели нико од нас, да се неки слични, како сте ви рекли, атак на нечију безбендост понови. Нама је циљ, Заштитнику грађана заједно са овима које сам набројао, да се том евиденцијом таквим појавама стане на пут.

Добро, али ви знате да је и председник Вучић чак у свом интервјуу, кад је био у Абу Дабиу, рекао, да се не смеју дирати новинари КРИК-а, односно да треба да раде слободно свој посао. Па, како може председник државе то да каже, а ви као Заштитник грађана сматрате да то ништа неће донети?

- Преседник државе може да каже. Заштитник грађана се креће у оквиру онога за шта се залаже највише - за платформу о којој говорим и која ће мислим много више донети него да сада говоримо о конкретним случајевима. Видели смо на почетку мог мандата да таква врста саопштења ништа посебно није утицала на безбедност новинара и зато смо приступили изради заједничке платформе. Понављам да би сви разумели, платформе која би објединила све притиске, нападе, дискредитације, атак на безбедност, да ли њихову личну или њихових породица.

Дакле, ви мислите да ће том евиденцијом напада новинари најбоље бити заштићени? Дакле, чини ми се да се ту ради само о евиденцији, шта је са превенцијом?

- Нисте, апсолутно нисте у праву. То има за циљ…

Не тврдим да сам ја у праву, ја вас питам да ми појасните.

- … како посебну тако и генералну превенцију. Јер, видите, ако вас неко пита која од постојећих евиденција је потпуна, јер се оне у много чему не слажу, онда ви морате радити на томе да се оне обједине у јединствену евиденцију иза које би стали, ово није колоквијално већ заиста то мислим, сви новинари у Србији.

Шта ви мислите о слободи медија и раду и положају истраживачких новинара у Србији? Треба ли они да се плаше за своју безбедност, ево као што смо то чули од уредника портала КРИК, да је ово најтежа претња коју су до сада добили. Шта ви мислите о томе?

- Прво, нико не треба да се плаши у овој земљи, били то новинари било они који обављају неку другу делатност. Друго, ви самим тим како сте питање поставили делите на истраживачке новинаре. Ко су онда ови други новинари. Зар нису сви новинари…

Ја не знам зашто ви имате проблем стално са мојим питањима, то ми је исто интересантно, ваљда ја знам како ћу да вам поставим питање.

- Немам проблем са питањима…

Они су… они раде за портал, то су истраживачки новинари који раде за портал који се тако и зове. Имате истраживачке новинаре, имате документаристичке новинаре, имате разне поделе у новинарству.

- Ево, ви сте сами одговорили на своје питање. Ако…

Па, не. Ја вама појашњавам, пошто вам није било јасно.

- … говорите о томе да су истраживачки новинари које треба заштитити, па шта са овим другим новинарима, њих не треба заштитити? Ја сматрам да све новинаре …

Треба све заштитити. Управо о томе говорим.

- … без обзира у ком медију раде, без обзира да ли је то портал неки, који су медији …

Добро, али ја сам навела пример људи који су изашли у медије, који су угрожени.

- … сви они доживљавају нападе и сви су на неки начин угрожени. Тај степен њихове угрожености варира од оних, да тако кажем, најбенигнијих као што су удаљавања са конференција за штампу или једноставно избегавања одговарања на питања, па до оних физичких напада који директно угрожавају безбедност њиховог живота. Значи, немојте делити на истраживачке и на ове друге. Сви су новинари, за нас, они који обављају врло важну делатност, делатност која даје могућност грађанима да правовремено сазнају оно што их интересује и све их треба подједнако заштитити.

Добро, ја сам поменула у овом случају истраживачке новинаре зато што смо конкретно причали о порталу КРИК, зато што су то новинари који се баве истраживачким новинарством. Мени је драго да чујем да ви желите да заштитите све новинаре у Србији, зато вас и питам шта ћете као члан Радне групе Владе Србије урадити управо када је реч о заштити новинара, дакле да то не буде само платформа где ће бити евидентирани напади на њих.

- Оно што сам увек радио, а то је да покушам да помирим, да доведем за исти сто све оне који треба да заштите интересе свих новинара. Јер та радна група, колико сам је ја схватио, се бави заштитом, не истраживачких новинара, него свих новинара у Републици Србији. Више сам пута покушавао, не кад су само новинари у питању него када су у питању сукобљене групе у Републици Србији. Нормално, ван ограничења …

А на који начин сада…

- … онога што ме закон ограничава, а то је члан 10а Закона о заштити грађана, а то је да то има неку политичку конотацију, тамо иде…

Добро. Можете ли нешто сад урадити, ево изашла су одређена удружења из ове Радне групе, мислите ли ви да можете да будете тај помиритељ, како сте рекли?

- Ја ћу покушати свакако. Управо и то што називамо сада колоквијално платформаа, то окупљање око те јединтвене платформе и служи да би се сви опет, да би ја покушао опет да их помирим и да наставимо посао, без обзира у којој форми и под чијим покровитељством, да се проблем безбедности новинара реши.

СОС телефон, да ли новинари пријављују нападе, да ли очекујете да ће након ове приче са порталом КРИК и изласка новинарских удружења из радне групе Владе неко од новинара заиста позвати тај СОС телефон?

- Ја ћу погледати која је функција тог телефона, прво да ли се јављају, а онда по којим питањима се јављају. Јер то је исти случај као код заштите грађана. Код Заштитника грађана је постојао тај СОС телефон и постоји и данас могућност да се грађани јаве и да изнесу своје проблеме. Тек када видите који су то проблеми, онда можете дати и једну, да кажем, општу констатацију.

Господине Пашалићу, хвала вам на времену које сте издвојили за Телевизију Н1.