a

Заштитник грађана био је гост у Јутарњем дневнику Радио телевизије Србије.

Зграда у улици Заграђе број 2 у Миријеву могла би ускоро да промени станаре и то због дупле продаје станова. Садашњи станари су уредно купили станове од инвеститора који је зграду завршио, али је инвеститор који је почео градњу и купио парцелу, а објекат никад није изградио, станове продао другим станарима. Правна заврзлама у којој се нашло 12 породица у Миријеву није усамљени случај. Подаци Заштитника грађана показују да је таквих дd 2016. године било више од 20.000. Који су им правни лекови на располагању и могу ли се у таквим ситуацијама заштитити обе стране, за Дневник говори Зоран Пашалић. Господине Пашалићу добро јутро, хвала Вам што говорите за Дневник. Ово је само последњи у низу оваквих случајева. И једна и друга страна су уредно платиле, са једном разликом да ови који су купили први - 2004. године, у тим становима нису живели. Имате ли Ви неких званичних сазнања у овом случају и могу ли се обе стране заштитити?

- Овај случај ће свакако моћи да се заврши судским епилогом и колико ће и једна и друга страна бити задовољне то заиста не бих могао да прејудицирам јер би прејудицирао одлуку суда, али да оваквих случајева има много и да их је било још више до пре 2010. године када је уведен Јединствен регистар промета непокретности, а још мање од 2014. године када су нотари почели да се баве контролом промета непокретности, то је апсолутно сведено на минимум или да кажем немогуће је да се такве ствари данас дешавају. Ово су све случајеви који су од раније. Колико је мени познато о овом случају, први купци су још 2004. године куповали.

И они сада имају пресуду са којом су дошли извршитељи да иселе ове станаре који су 2012. године купили. И у том случају обе стране, да тако кажемо, станари који су купили 2012. још чекају судски епилог. Чија права пре могу бити заштићена? Шта је оно што је у Вашој надлежности и како може да се очекује завршетак ове ситуације?

- Ми не можемо да контролишемо рад суда, зато и нећу да коментаришем нити претходну пресуду, нити нешто што ће у будућности суд донети...

Али имате надлежности над неким другим службама.

- Свакако, осим судова можемо да контролишемо рад инспекција, рад катастра, чак посредно можемо да контролишемо и рад извршитеља преко Коморе извршитеља, као и јавних бележника преко Коморе јавних бележника.

Поменули сте да је таквих предмета било и ово јесу заправо сви предмети који су се дешавали 90-тих и 2000-тих година. Поменули сте и ваше надлежности, да ли је било таквих случајева на Вашем столу и какав је био епилог? Да сте имали увид и у рад неких инспекција и служби које сте поменули, је л' било ту неких конкретних помака?

- Најтеже је када дође неко ко се притужује да је незадовољан судском пресудом а ви не можете да му помогнете, из разлога што је то или правноснажна извршна пресуда или апсолутно не можете да се мешате у рад судова. Али када су други случајеви били у питању, када су биле грешке инспекције или кад је било неких грешака у катастру, ми смо ту увек реаговали и таквих случајева морам Вам рећи има доста.

Поменули сте неки број, претходних дана у медијима се провлачи око 20.000 случајева до 2016 године. Ви сте претходних дана и позвали све грађане који имају сличан проблем да се јавиле. Је ли било таквих позива и са каквим су све проблемима дошли?

- Стално је таквих позива, то је добар део наших активности који се управо односи на овакве случајеве и оно што је најважније, а то је да ми заиста са великом, великом пажњом такве случајеве обрађујемо. Разлози су једноставни јер је у питању заиста велики новац, огромна имовина, а кад кажем огромна за сваког од нас стан, кућа или већ неки објекат, је нешто што заиста, ако се оваква ситуација деси, може да направи изузетан животни проблем.

Тако је. Многи су своје животне уштеђевине улагали управо у такве објекте, надајући се да ће тиме и обезбедити кров над главом. И то је, поменула сам, било актуелно 90-их и 2000-их година све до Регистра непокретности. Шта је са тим предметима, то је у суштини застарело, али могу ли они сада поново да оживе и да ли је ваша адреса заправо права да се грађани обрате?

- Ту морамо да направимо рез. Ако су у питању пресуђене ствари, онда заиста Заштитник грађана не може ништа да помогне у тој ситуацији. Ако се дешава нешто сада, актуелно, које се тиче ових институција које можемо да контролишемо, свакако треба да нам се обрате и ми ћемо приступити послу.

Један од нових видова преваре који је владао да тако кажем претходних година, значи више нису у тој мери дупле продаја станова, јесте да се не испоштује оно што је уговором договорено, кад је у питању квалитет, кад је у питању брзина градње и тако даље. У том случају да ли су Вам се јављали грађани, где су ту ваши домети?

- Јесу. Тада грађани морају да се прво обрате надлежној инспекцији. Када надлежна инспекција обави посао, онда грађени ако су незадовољни том одлуком или оним што је испекција нашла обраћају се нама, или ако се инспекција уопште не огласи по захтеву грађана за неком врстом контроле, онда се опет обраћају нама, јер то је класично ћутање администрације где ми поступамо.

И какве су онда ваше надлежности у том смислу?

- Онда ми проверавамо рад инспекције.

Поменули смо све могуће видове преваре и ми о томе причамо деценијама. Међутим чини се да стално лекцију треба донекле обнављати. Шта грађани треба да знају да на крају незадовољни не би дошли код Вас?

- Првенствено грађани треба да знају да то што имају купопродајни уговор, што уредно плаћају Инфостан, порезе и друге дажбине у вези са непокретности, не значи да су они осигурали своју непокретност у смислу да је то, како бих рекао, њихово. Јер да би заиста у пуној снази они имали својину, она та непокретност, поред купопродајног уговора или неког другог правног посла како су стекли ту непокретност, мора бити укњижена. Тек онда када се те две ствари споје, онда се може говорити заиста о потпуном праву.

А може ли се сада и у оваквим случајевима дупле продаје станова говорити о заштити права обе стране?

- Видите, имате једну пресуду која је правноснажна и извршна и имате један поступак који је у току. Сад је ту највећи проблем што свакако неће моћи и једни и други да буду у непокретности, у тим становима. Какав ће бити судски епилог заиста не бих прејудицирао.

Хвала Вам најлепше на овом разговору.

- Хвала Вама на позиву.