a

Заштитник грађана Зоран Пашалић био је гост Телевизије Вести.

Пратите и даље специјалну емисију, са нама у студију нови гости - Зора Добричанин, адвокат, и Зоран Пашалић, заштитник грађана. Господине Пашалићу, да ли ће се евентуално покренути поступак провере да ли је школа радила све по закону?

- Ако могу да вам одузмем минут времена: Прво хоћу да изјавим саучешће породицама погинулих и жељу за оздрављење оних који се сада налазе у болницама а неки од њих се боре за живот, као и оно што се
мало помиње а то је да трауме које су доживеле деца гледајући све то и која су преживела ово, колико је год могуће брже прођу.

Отворен је и телефон за то 063-868-17-57, само да кажемо и то, као и 066-83-00-854.

- Заштитник грађана ће отворити два своја телефона колико сутра на које могу да се деца и родитељи јаве и да добију помоћ која им треба од психолошке до сваке друге. Да конкретно одговорим на питање, увод ми је био јако дугачак. Школа је имала видео снимање, имала је покривеност камером, имала је свог чувара, имала је школског полицајца, тако да је испуњавала све услове безбедности који су потребни и које многе школе у Срби немају. Са те стране, Заштитник грађана неће апсолутно имати разлога да проверава безбедност, односно како је та безбедност у школи организована.

....

- Извињавам се, могу ли да искористим ово за малу дигресију, не знам да ли је јавности познато али треба да јој буде познато. После објављивања слике дечака убице, не знам како другачије да га назовем, са круном на глави за 45 минута он је имао 47.000 лајкова.

....

Да ли ћемо моћи, господине Пашалићу, да ову разузданост некако ставимо у оквире, да се вратимо на неке друге вредности о којима причамо?

- То зависи од свих нас. Чињеница је да је један дечак убица убио деветоро људи са 34 метка, испалио укупно 57 метака, значи да му је прецизност била јако добра у односу на многе који тренирају односно вежбају стрељаштво. Ко је то њему омогућио, ко му је дао могућност да вежба, дечко од 13 година није требало да додирне ватрено оружје а камоли да вежба. Није требало ни да га види у суштини. Значи, све зависи од нашег става. Ако се ми потрудимо да вратимо одређене вредности и то оне вредности које су стотинама година красиле нашу заједницу, кад кажем нашу мислим на сва грађане у Републици Србији, а не да узимамо без провере оне вредности које су, нажалост, довеле и до ове ситуације у којој смо. Онда смо на правом путу. Суштина је што ово не сме више да се понови. А статистика других земаља је показала да прва оваква ситуација само рађа један низ сличних. Као да баците камен у воду, и онда се концентрично шире кругови. Ево пример, данас сте имали, дан после убиства, 25 или 27 оваквих манифестација. Од тога су део биле претње, једна је била конкретно претња ножем у Београду. Дакле, имате прво ону афирмацију од 47.000 лајкова за 45 минута, што значи да је 47.000 особа подржало ово што је овај дечко убица урадио.

....

- Само моменат. Ово је драстичнији случај јер овде је мртво деветоро деце и чувар, али шта кад вам дође отац детета који није никога убио и моли вас да га пошаљете у затвор, иако Заштитник грађана не шаље у затвор, зато што му дете од 13 година има 200, словом и бројем 200 кривичних дела.

Шта радити у таквим случајевима?

- Ја не могу да га пошаљем у затвор.

Шта нам говори ово што сте нам сада рекли да родитељи више...

- То нам говори да ви немате апсолутно ауторитет у многима сегментима и у многима контактима са децом. Свака част родитељима, сво поштовање према родитељима и њиховом труду. Ја сам ишао у ту школу "Владислав Рибникар", само су тад биле две школе. Била је ова са овог улаза са звала "Слободан Принцип Сељо", из оног другог "Светозар Марковић", "Алекса Шантић". Ми смо стално били у сукобу те две школе, тако да су и одмори били организовани да се не срећемо. Али кад је долазио наставник, професор, директор, полицајац, тада милицајац, престајао је сваки сукоб, те особе имале ауторитет. А, не дај Боже, да неко пријави родитељу да је неко од нас то радио.

....

Свим људима који су преживели трагедију, на који начин бар разговором да олакшамо ђацима и родитељима школе "Рибникар". Господине Пашалићу.

- Дали сте ми врло тежак задатак. Замислите, послали сте дете у школу, сматрате да је тамо апсолутно сигурно и заштићено, неко да вам неко каже да је дете убијено. Како смирити?

Не, мислим само на те, већ мислим генерално на све родитеље чија деца иду тамо, јер свако је то доживео страшно, што је нормално.

Не само што је свако доживео страшно, постављам прво питање како смирити ону децу која су присуствовала томе свему, која су била у школи где се једна група ђака спустила и испод клупа и молила се Богу да преживе. Где девојчица, она је била честа гост, ја је случајно познајем, прича како је она преживела када је видела да њена другарица пада на степеницама из фискултурне сале. На Тик-току се врти, снимци, аудио снимци пуцњаве, то је снимак као да снимате са ратишта, то су рафали, у питању је пиштољ али делује као рафали, претпоставка моја, не могу да будем сигуран да је он истовремено пуцао са два пиштоља. Шта урадити у тој ситуацији? Створити, на један једини начин, такву климу диспозицијом и санкцијом, да људи буду убеђени да се то више никада неће десити. Јер ако се деси још једном, отвара круга и за трећи, и за четврти пут. И онда знате шта се дешава? Онда се дешава да људи једноставно огуглају на овакве догађаје као што су огуглали на многе и имате један апсолутно равнодушан однос према оваквим појавама. Сад се сече, оно што сам рекао у више телевизијских емисија, ово се више никада не може поновити.

Морамо сад стати, свакако пратите и даље нашу специјалну емисију.