a

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је са министарком правде Нелом Кубуровић и министрима унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем, здравља Златибором Лончарем и државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем у оквиру наставка кампање „Учинимо насиље видљивим“ коју спроводи институција на чијем је челу. Састанци су одржани и са представницима Института за судску медицину Медицинског факултета у Београду.

Сведоци смо породичног насиља над женама које нам се свакодневно одиграва пред очима, изјавио је Пашалић и додао да је неопходна институционална размена информација између свих система који се баве заштитом жена жртава насиља. Једна од првих мера у поступку је обезбеђивање квалитетних медицинских доказа који могу бити искоришћени на суду против насилника. Стога је у овом поступку веома важан корак ојачавање улоге здравствених радника, посебно оних стручњака из области судске медицине.

Документовање медицинских доказа омогућиће ефикаснији кривични поступак, извесност кажњавања учиниоца насиља, избегавање секундарне виктимизације жртве у судском поступку, као и мање трошкове судског поступка. У превентивном смислу коришћење ових доказа утицаће на одвраћање насилника у намери да науди жртви, навео је Пашалић.