a

b_300_0_16777215_00_images_delegacija-gvineje-.jpegПоложај особа са инвалидитетом у Гвинеји и Србији била је тема састанка заштитника грађана Зорана Пашалића и комесара за људска права Гвинеје амбасадора Алфа Баубакара (Alpha Boubacar) који је дошао у пратњи представника Удружења особа са инвалидитетом Феникс из Београда.

Заштитник грађана придаје посебну пажњу свим рањивим групама, нарочито положају особа са инвалидитетом и осуђује сваку врсту дискриминације са којима се ова популација свакодневно сусреће. Иако је до сада доста урађено на успостављању одговарајућег правног оквира, положај особа са инвалидитетом је потребно унапредити пре свега у обезбеђивању приступа јавним установама, образовању и запошљавању, изјавио је Пашалић.

Амбасадор Баубакар је представио програме и досадашње иницијативе удружења за заштиту и унапређење права особа са инвалидитетом у Гвинеји. Држава мора према свим грађанима једнако да се односи, изјавио је Баубакар и додао да се он посебно залаже за потпуну партиципацију особа са инвалидитетом и на местима где се одлучује.

b_300_0_16777215_00_images_zahvalnica-fenkis.jpegПредседник Удружења Феникс Бранко Јокић уручио је заштитнику грађана Зорану Пашалићу захвалницу поводом његовог досадашњег доприноса у области заштите и унапређења права особа са инвалидитетом.