a

b_300_0_16777215_00_images_MUP-20092017.jpegТема јучерашњег састанка заштитника грађана Зорана Пашалића и заменика заштитника грађана за права лица лишених слободе Милоша Јанковића са Милицом Ћатић, секретаром МУП-а и њеним сарадницима била је унапређење сарадње две институције у заштити и унапређењу права грађана Србије. На састанку је било речи и о предметима и поступцима који су у току.

Представници МУП-а показали су велико интересовање за учешће својих представника у обуци коју ће спроводити стручњаци из области судске медицине у оквиру иницијативе Заштитника грађана „Учинимо насиље видиљивим“. Како су навели на обуци ће бити и 55 припадника МУП-а из Београда.

Јачањем улоге здравствених радника, посебно стручњака из области судске медицине, али и осталих у систему који се баве заштитом жена, значајно ће бити убрзана размена информација између надлежних институција, навео је Пашалић. Он је додао да ће медицински докази омогућити, између осталог, ефикаснији кривични поступак, извесност кажњавања учиниоца насиља, избегавање секундарне виктимизације жртве у судском поступку, као и мање трошкове судског поступка.

У оквиру ове иницијативе свим жртвама насиља биће омогућен бесплатни преглед медицинских стручњака, нагласио је Пашалић.