a

b_300_0_16777215_00_images_tim-03102017.jpegЗаштита права особа са инвалидитетом и инклузија Рома и Ромкиња биле су основне теме данашњег састанка представника Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Заштитника грађана.

Награда за допринос развоју свих облика приступачности, кључна активност Заштитника грађана и Тима у 2016. години, указала је на примере добре праксе и подстакла органе, установе и институције да се укључе у унапређење свих облика приступачности на својој територији, изјавила је заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Владана Јовић.

Роберт Сепи, заменик заштитника грађана за права националних мањина, истакао је важност регулисања статуса ромских координатора у јединицама локалне самоуправе и њиховог запошљавања, као и решавања радно-правног статуса ромских здравствених медијаторки, с обзиром да они, заједно са педагошким асистентима имају централно место у спровођењу мера за унапређење положаја Рома и Ромкиња у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2016. до 2025. године.

Заменици заштитника грађана Владана Јовић и Роберт Сепи истакли су досадашњу веома успешну сарадњу две институције и изразили очекивања да ће бити настављена и убудуће.