a

b_300_0_16777215_00_images_autizam-4102017.jpegОсновна тема разговора на данашњем састанку заштитника грађана Зорана Пашалића и председнице удружења Право на живот Весне Трајковић била је решавање проблема становања и смештаја особа са аутизмом.

Од 2012. године није отворен ниједан нови дневни боравак у Београду за особе са аутизмом и сметњама у развоју. Потребно је отворити центар за аутизам, али и објекте за становање уз подршку за одрасле са аутизмом, рекла је Весна Трајковић. Она је истакла да не постоје прецизни подаци о броју особа са аутизмом зато што не постоји јединствена база података која би повезивала све референтне здравствене установе за дијагностику аутизма. Тим проблемом би требало да се баве надлежна министарства и институције, а пре свега Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање, борачка и и социјална питања и Центар за социјални рад.

Неоспорно постоји потреба за отварањем посебног центра за аутизам у коме би се спроводиле стручне дијагностичке процедуре, едуковало особље и у оквиру кога би били обезбеђени дневни боравак и други смештајни капацитети када је то неопходно, изјавио је Пашалић и додао да ће у оквиру својих надлежности радити на решавању овог проблема са којима се суочавају особе са аутизмом и њихове породице.