a

b_300_0_16777215_00_images_sastanak-ombudsmani-banja-luka.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић, са сарадницима, боравио је у дводневној посети институцији Омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине у Бањалуци, где је са њеним челницима, Јасминком Џумхур, Нивес Јукић и Љубинком Митровићем разговарао о сарадњи две институције у области заштите и унапређења људских и мањинских права. Основна тема разговора односила се на могућност унапређења сарадње, посебно у оним областима заштите људских права које су од виталног интереса за грађане две државе. b_300_0_16777215_00_images_grupna-ombudsmani-banja-luka.jpeg

Регионални дијалог, размена искуства, посебно добре праксе институција указују на природу људских права која само по себи не може бити ограничена, изјавио је Пашалић и нагласио потребу да се постојећи проблеми решавају у ширем друштвеном дијалогу и из пуно уважавање интереса најугроженијих група.     

Сусрете омбудсмана у региону сматрам изузетно значајним. У притужбама грађана уочавамо истоветне проблеме и притужбе на кршење права која су карактеристична за већину земаља у региону.  Заштита права свих грађана, посебно заштита и унапређење права рањивих група, уз јачање капацитета и независне функције институција за људска права, представљају приоритете у раду наших институција, изјавио је потом заштитник грађана Зоран Пашалић на конференцији за медије у седишту институције Омбудсмена у Бања Луци.