a

Десети октобар, Светски и европски дан борбе против смртне казне и Међународни дан менталног здравља значајан је датум у области заштите и унапређења људских права, будући да подсећа на важност одбране неприкосновености људског живота и заштите људског достојанства.

На дан борбе против смртне казне, државе, организације и људи широм света потврђују своју опредељеност за укидање смртне казне у земљама у којима она још постоји и своју одлучност да не допусте њено поновно увођење тамо где је укинута.

Заштитник грађана подсећа да је смртна казна у Србији последњи пут извршена 14. фебруара 1992. године, а коначно укинута 2002. године и изражава своје уверење да смртна казна у Републици Србији никада неће бити поново уведена и да Србија никад више неће погубити ни једно људско биће. „Забрињава чињеница да се у Србији повећава број грађана који сматра да је потребно поновно увођење смртне казне у наш правни систем. Спроведене анкете указују да се од пре неколико година за враћање смртне казне изричито изјашњава нешто више од половине испитаника. Међу онима који имају став о смртној казни, више од две трећине подржава њено увођење“, упозорава заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе Милош Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_20171010slika1a.jpegОбележавањем дана менталног здравља, државе, психијатри, оболели од менталних поремећаја, некадашњи психијатријски пацијенти, као и сви остали људи широм планете, указују на значај менталног здравља, како за појединца, тако и за друштво у целини.

На овај дан Заштитник грађана још једном упозорава на неопходност што скоријег спровођења деинституционализације и развијања мреже служби за заштиту, збрињавање и подршку особама са менталним сметњама. „Заштитник грађана посебну пажњу посвећује управо заштити њихових права, јер су особе са менталним сметњама у нашем друштву још увек посебно рањиве и нажалост у великој мери стигматизоване и маргинализоване. Тешком положају особа са менталним сметњама доприноси и чињеница да у Србији још нема услова за њихов живот уз подршку у локалној заједници“, истакао је Јанковић.