a

Трибином у београдском Центру за културну деконтаминацију данас је обележен 10. октобар, Светски и европски дан борбе против смртне казне и Међународни дан менталног здравља, на којој је говорио заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе Милош Јанковић.

b_300_0_16777215_00_images_tribina2.jpeg„Србија припада кругу европских и светских држава које су, полазећи од основног и универзалног права на живот и људско достојанство, одбациле смртну казну и заузеле став да та права не могу бити ускраћена ни починиоцима најсвирепијих злочина. Заштитник грађана је уверен да смртна казна никада више неће бити поново уведена и да Република Србија никад више неће погубити ни једно људско биће“, поручио је заменик заштитника грађана за права лица лишена слободе Милош Јанковић.

Он подсећа да данас око 140 држава у свету фукционише без смртне казне, док је још око 50 њих и даље задржава у својим правним системима и у тим земљама у току једне године буде обешено, стрељано или на други начин погубљено и до неколико хиљада људи. Смртна казна у Србији последњи пут је извршена 14. фебруара 1992. године, а коначно укинута 2002. године, подсетио је Јанковић.

Десетог октобра обележава се и Међународни дан менталног здравља, када државе, психијатри, оболели од менталних поремећаја, некадашњи психијатријски пацијенти указују на значај менталног здравља и за појединца и за друштво у целини.
На овај дан, истакао је Јанковић, Заштитник грађана још једном упозорава на неопходност што скоријег спровођења деинституционализације и развијања мреже служби за заштиту, збрињавање и сваковрсну подршку особама са менталним сметњама.

„Заштитник грађана посебну пажњу посвећује управо заштити њихових права, јер су особе са менталним сметњама у нашем друштву још увек посебно рањиве и нажалост у великој мери стигматизоване и маргинализоване. Тешком положају особа са менталним сметњама доприноси и чињеница да у Србији још нема услова за њихов живот уз подршку у локалној заједници“, закључио Јанковић.