a

b_300_0_16777215_00_images_sastanak-novi-sad-20102017-1.jpegВелики број грађана који желе да разговарају са мном лично, нису у ситуацији да дођу у Београд где се налазе канцеларије Заштитника грађана, и то углавном из финансијских разлога. Као што смо данас у посети Новом Саду, тако ћемо обићи целу Србију, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић на састанку са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем.

b_300_0_16777215_00_images_konferencija-novi-sad.jpegЗаштитник грађана је са челницима Новог Сада је разговарао о решавању конкретних проблема грађана и покренута су многа питања у циљу ефикаснијег решавања проблема. Пре свега је било речи о заштити и унапређењу људских и мањинских права на локалу, а посебно о приступачности јавним установама, сервисима услуга које се пружају особама са инвалидитетом, старијим и особама са менталним сметњама, као и условима смештаја корисника у Дому Ветерник. Пашалић је представио иницијативу Учинимо насиље видљивим и истакао важност укључивања, повезивања и размене информација између свих система који се баве заштитом жена жртава насиља.

Ми смо спремни да наставимо даљу сарадњу и надам се да ћемо ићи у правцу организовања периодичних састанака по одређеним сегментима, односно по ономе што грађани истичу као њихове захтеве или притужбе, а тичу се како централног, тако и локалног нивоа, изјавио је Вучевић.

b_300_0_16777215_00_images_prijem-ns.jpegНакон пријема притужби грађана, Пашалић је одржао састанак са представницима градске управе и члановима општинског већа за социјална питања.  Једна од функција Заштита грађана, поред контролне, је и улога медијатора. Грађани се жале на конкретне ствари, а већину проблема можемо да решимо и непосредним контактима, конструктивном сарадњом између органа и институција у чијој надлежности је и њихово решавање, рекао је Пашалић и додао да грађани имају право на брзу и ефикасну администрацију. b_300_0_16777215_00_images_gradska-uprava-ns.jpegОчекујем након прве радне посете Новом Саду успостављање редовне сарадње са свим релевантним институцијама и органима које се баве заштитом људских и мањинских права.

b_300_0_16777215_00_images_pokrajinski-omudsamn-20102017.jpegСарадња републичког са Покрајинским омбудсманом је од изузетног значаја за обе независне институције, истакнуто је на састанку Зорана Пашалића и Зорана Павловића. Тема састанка односила се на проблеме запошљавања особа са инвалидитетом, права припадника ромске заједнице и других националних мањина, жена жртава насиља у породици и родно заснованог насиља.

b_300_0_16777215_00_images_veternik-201012017.jpegТоком радне посете Новом Саду, Заштитник грађана је посетио Дом Ветерник и упознао се са смештајем, здравственом заштитом, негом, васпитно образовним радом и радно-стручним оспособљавањем његових корисника. У Дому је тренутно 520 корисника различитих старосних узраста, који су смештани у одвојене јединице. Дому Ветерник, између осталог, недостају стручан кадар и неопходна помагала за непокретне кориснике.

Заштитник грађана је обављајући послове НПМ 2013. године упутио 12 препорука ради кориговање уочених недостатака у раду, а наредне године и системску препоруку која се односи на измештања корисника из Дома, обезбеђивање услова за смештај у заједницу и уподобљавање броја корисника у Дому са законом пописаном границом.