a

Највећу пажњу институција Заштитника грађана тренутно посвећује изменама и допунама Закона о Заштитнику грађана, као обавези Србије из Поглавља 23 у процесу евроинтеграција, али као и реалним потребама ове институције, пренео је на данашњем састанку заштитник грађана Зоран Пашалић отправнику послова амбасаде Француске у Београду Николасу Фају.

b_300_0_16777215_00_images_20171110Faj.jpegНа интересовање госта, Пашалић је навео да се до сада Заштитнику грађана обратило 120 хиљада грађана, да је примљено је 40 хиљада притужби, а у току ове године око три и по хиљада притужби. Као новину увео сам директан контакт са грађанима, што значи да неколико пута месечно, зависно од интересовања, грађани имају могућност да се са својим притужбама на рад органа јавне управе обрате директно заштитнику грађана. Такође, с обзиром да многи грађани нису у могућности да дођу у Београд, организујемо Дане омбудсмана по Србији, када са сарадницима боравим у градовима и општинама и разговарам са грађанима. То су пре свега у места где живе националне мањине и где су смештени мигранти, а посебну пажњу посвећујемо и проблемима особа са инвалидитетом и сметњама у развоју, указао је Пашалић.

Николас Фај је рекао да је Француска отворена за сарадњу, као и за пружање подршке јачању институција у Србији које играју значајну улогу у изградњи правне државе.