a

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић учествовала је на регионалном састанку „Заштита и унапређење права деце у покрету - изазови социјалне инклузије“ чији је домаћин, у сарадњи са Европском мрежом дечјих омбудсмана и УНИЦЕФ-ом, Oмбудсман Грчке. Дводневи састанак одржан је у Атини 13. и 14. новембра 2017. године.

Према подацима ресорног министарства, од почетка године, у Србији је, од 4419 потврда о израженој намери за тражење азила, скоро половина издата малoлетницима, рекла је Стевановић и додала да је од поднетих готово 1000 захтева за покретање прекршајних поступака због незаконитог преласка државне границе, близу 200 поднето против малолетника. Ове године је, према подацима Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја, 503 деце миграната кренуло у основну, а само 56 у средњу школу.

Заштитник грађана је током 2017. године обавио велики број посета Прихватним центрима и Центрима за азил на територији Републике Србије, подсетила је Стевановић и указала на то да су током посета утврђени пропусти у раду органа на заштити деце миграната. Већина препорука је упућена центрима за социјални рад, као и надлежном министарству како би обезбедили редовно присуство стручних радника у прихватним центрима ради заштите малолетника и других рањивих група миграната, док је препоруком упућеном Комесаријату та избеглице и миграције тражено да се приликом размештања миграната у спаваонице води рачуна о заштити права малолетника, рекла је заменица заштитника грађана.

Она је подсетила да је према подацима УНХЦР-а, од укупног броја тражилаца азила на територији Републике Србије, чак 41 одсто чине деца. Већина је смештена у неком од 18 прихватних центара које је основала држава, рекла је Стевановић у Атини.