a

b_300_0_16777215_00_images_20171208ZPasalic.jpegКада се суоче са проблемом који тешко или никако не могу да реше, људи једноставно желе да се пожале и да у личном разговору са оним кога виде као последњи спас, потраже решење. Данас сам се шести пут сусрео и разговарао са укупно 200 грађана. Још толико њих у овом тренутку чека на свој заказани термин. Читава ова седмица је посвећена обележавању Међународног дана људских права и зато ми је посебно драго да у овом ванредном термину разговарам са преко 30 грађана о заштити њихових права, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић.

Како је навео, највећи број жалби и примедби институцији Заштитника грађана стиже због имовинско-правних проблема, јер се многе општине у Србији оглушују о права грађана у тој области и позвао грађане да се обрате у свим случајевима кршења њихових права.

----------

Ромска национална мањина, посебно Ромкиње спадају у најугроженије групе Србији, и то се констатује и у редовним годишњим извештајима Заштитника грађана. Такође је чињеница да је здравствена заштита недовољно приступачна женама из осетљивих, вишеструко маргинализованих друштвених група, међу којима су и жене ромске националности, рекао је данас заштитник грађана Зоран Пашалић приликом представљања Посебног извештаја Заштитника грађана о репродуктивном здрављу Ромкиња са препорукама.

Како бисмо ово стање променили у нашем друштву, Заштитник грађана је спровео једно квалитативно истраживање, да се сагледа степен остваривања права и идентификују проблеми са којима се Ромкиње суочавају у приступу здравственој заштити и остваривању права из здравственог осигурања и здравствене заштите. Такође смо желели да помоћу овог истраживања утврдимо правне и друге разлоге који спречавају Ромкиње да у потпуности остваре своја права посебно у области репродуктивног и сексуалног здравља, навео је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_20171208Romkinje.jpegЗаменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је рекла да овај извештај служи и да идентификујемо недостатке у раду органа јавне власти који отежавају приступ Ромкињама услугама усмерених на очување, превенцију и заштиту њиховог репродуктивног здравља. Оцена стања и упућене препоруке органима власти треба да допринесу бољем разумевању положаја Ромкиња у здравственом систему и унапређењу приступачности и доступности здравствених услуга за превенцију и заштиту сексуалног и репродуктивног здравља Ромкиња.

На основу резултата истраживања, Заштитник грађана је израдио препоруке како да се степен остваривања права у наведеним областима повећа, које је упутио надлежним државним органима. Међу препорукама је увођење трајног и континуираног информисања Ромкиња о превенцији и заштити репродуктивног здравља, информисање Ромкиња о правима у области здравствене заштите и здравственог осигурања, као и увођење трајног радног ангажовања здравствених медијаторки у здравственом систему Републике Србије, истакла је Гордана Стевановић.

Радни састанак, који је Заштитник грађана организовао поводом обележавања Међународног дана људских права, имао је за циљ да се државни и други органи као и представници и представнице организација цивилног друштва детаљније упознају са Посебним извештајем Заштитника грађана, размене искуства и мишљења и размотре будуће активности надлежних органа у циљу унапређивања сексуалног и репродуктивног здравља жена Ромкиња.

----------

b_300_0_16777215_00_images_studenti.jpegСтуденти Правног факултета из Београду боравили су у студијској посети Заштитнику грађана, како би се упознали се надлежностима и начином рада ове независне државне институције.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је представио студентима улогу и независну функцију институције и посебно истакао значај заштите и унапређења људских и мањинских права у Србији. Надлежности, овлашћења и поступање по притужбама Заштитника грађана представила је генерална секретарка стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић.

Студенти Правног факултета показали су велико интересовање за рад Заштитника грађана, као и за проблеме са којима се грађани највише обраћају овој институцији.

-----------

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је са сарадницама из стручне службе Заштитника грађана у Шапцу посетила седиште Асоцијације ,,Дуга“ и хостел за ЛГБТИ особе који Асоцијација ,,Дуга“ води у овом граду.

b_300_0_16777215_00_images_20171208sabac.jpegОвом приликом Гордана Стевановић је са Александром Прицом, председником Управног одбора Асоцијације ,,Дуга“ и чланом Савета за родну равноправност Заштитника грађана и његовим сарадницима и сарадницама разговарала о положају ЛГБТИ особа у Србији, као и о активностима које Асоцијација ,,Дуга“ спроводи у циљу унапређења положаја ових особа. Александар Прица је истакао да су проблеми ЛГБТИ особа у Србији, између осталих, интернализована хомофобија, породично насиље и вршњачко насиље којем су ове особе због другачије сексуалне оријентације и родног идентитета често изложене. Гордана Стевановић и Александар Прица су се сагласили да је изузетно важно спроводити едукације и подизати свест запослених у стручним службама на свим нивоима образовања, као и наставника о положају ЛГБТИ особа, рушити стереотипе и предрасуде и спроводити њихову сензибилизацију, али и обуке запослених у систему социјалне заштите и просвете, у циљу сузбијања вршњачког и породичног насиља, чије жртве су веома често ЛГБТИ особе.

Асоцијација ,,Дуга“ делује програмски и једина је организација цивилног друштва у Србији која још увек на терену спроводи поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ и друге полно преносиве болести, а осим тога и низ програма у систему социјалне заштите, остварује сарадњу са свим ЦСР у Републици Србији и спроводи активности у циљу подршке младим ЛГБТИ особама и њиховим родитељима, у виду парњачке едукације. ,,Дуга“, такође, у сарадњи са МУП-ом спроводи програме посвећене повећању безбедности ЛГБТИ особа.

----------

b_300_0_16777215_00_images_20171208Pcelica.jpegЗаменик заштитника грађана за права лица лишених слободе Милош Јанковић, представници Националног механизма за превенцију тортуре и одељења за права особа са инвалидитетом посетили су данас, у оквиру обележавања Међународног дана људских права, установу социјалне заштите домског типа „Мале пчелице“ у Крагујевцу.

У разговору са запосленима и корисницима, размотрили су питања која се односе на смештај, третман, здравствену заштиту и остале животе услове корисника, нарочито у погледу оппоштовања њиховог достојанства.

----------

Право на здраву животну средину, као једно од најмлађих Повељом и Уставом зајемченог права грађана сваке године заузима посебно месту у активностима које Заштитник грађана предузима на Међународни дан људских права.

Развој и промовисање волонтеризма и организовање волонтерских активности, су вредности које у великој мери могу допринети унапређивању и подстицању поштовања права човека, а нарочито права на здраву животну средину.

b_300_0_16777215_00_images_20171208Olja.jpegТим поводом генерална секретарка стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић са сарадницима посетила је Покрет горана и центар волонтера Панчево, добитника повеље Уједињених Нација за допринос заштити животне средине, које се већ више деценија бави заштитом и унапређењем животне средине и волонтерским радом.

Изворна надлежност локалне самоуправе је да се стара о заштити животне средине, доноси програме коришћења и заштите природних вредности и програме заштите животне средине, односно локалне акционе и санационе планове, у складу са стратешким документима и својим интересима и специфичностима и утврђује посебну накнаду за заштиту и унапређење животне средине. Имајућу виду важност локалне самоуправе у креирању и остваривању права на здраву животну средину, одржан је састанак са представницима Градске управе града Панчева и Заштитником грађана града Панчева, као важном кариком у остваривању и заштити права грађана на локалу.