a

Форумом „О нама са нама“ Заштитник грађана обележава 10. децембар, Међународни дан људских права, посвећујући на тај начин пажњу старијим грађанима и указујући на проблеме са којима се суочава та рањива друштвена група и на потребу заштите и унапређења њихових права.

b_300_0_16777215_00_images_20171209Forum.jpeg„Заштитник грађана обично дан људских права обележава посетама установама, пружаоцима услуга са којима разговара о положају грађана из рањивих група. Овог пута, желели смо да променимо угао гледања и да пружимо прилику самим грађанима, у овом случају старијима, да сами говоре о својим правима, проблемима са којима се суочавају и о томе шта им је потребно да би унапредили свој положај. Зато смо данас овде са представницима и члановима удружења старијих, да заједно отварамо теме и говоримо о проблемима“, поручила је заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Владана Јовић, на форуму одржаном данас у Београду.

„Оно што ми као институција можемо рећи, на основу притужби које нам стижу, јесте да је њихов број несразмерно мали у односу на стварне проблеме старијих. То не значи да се њихова права не крше, већ да они нису у довољној мери информисани о својим правима и начинима да их остваре“, истакла је Јовић.

Према њеним речима, старији се најчешће жале на проблеме у области остваривања социјалних и економских права, нпр. право на туђу негу и помоћ, право на пензионо осигурање, на услуге подршке, али и на изложеност насиљу и на проблеме у области комуналних услуга.

„Положај старијих у земљи, али и у свету, није онакав какав би морао бити и старији, то морамо нагласити, због угрожености својих права, јесу једна од најрањивијих група у нашем друштву. Често су вишеструко дискриминисани, услуге подршке на које имају право неретко су им недоступне, јер они који су дужни да их информишу, то не чине или чине селективно“, рекла је Владана Јовић.

Истовремено, наводи заменица заштитника грађана, треба нагласити да је Србија последњих година постала земља старих, због чега политике заштите њиховог положаја, морамо прилагодити таквом демографском тренду. Она је подсетила да на међународном плану такве активности већ постоје, будући да од 2010. године УН раде на припреми Конвенције о правима старијих.

На форуму су говорили и Надежда Сатарић из удружења АМИТY, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије и Василије Бјелобрковић из Савеза пензионера Србије.