a

Страхоте холокауста, који је однео више од шест милиона недужних жртава и довео готово до потпуног истребљења једног народа, јесте и мора остати упамћен као један од највећих и најмрачнијих злочина у историји човечанства, рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 27. јануара, Међународног дана сећања на жртве холокауста.

Стравично страдање јеврејског народа у Другом светском рату опомиње и упозорава да је недостатак толеранције према онима другачије верске, националне или било које друге припадности, предворје и сигуран пут ка највећем злу које људско друштво може доживети, оцењује заштитник грађана. Поручујући да је наша обавеза да се увек изнова подсећамо страхота холокауста, Пашалић позива на неговање духа толеранције и суживота, на изградњу друштва у коме ће се различитости поштовати и уважавати, а људска права бескомпромисно штити и унапређивати. Обавеза сваке демократске државе је да се супротставља атисемитизаму и сваком облику дискриминације и искључивости, јер су те појаве, па макар биле и изоловани инциденти, присутне и у нашем времену, закључује Пашалић.

Генерална скупштина УН се, одлучујући о Међународном дану сећања на жртве холокауста, определила за 27. јануар, дан када је 1945. године ослобођен најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи Аушвиц-Биркенау. На тај начин УН скрећу пажњу на потребу заштите људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, али и на стално присутну опасност од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.