a

Даном државности, који се обележава 15. фебруара, Србија се сећа два историјски веома важна догађаја: подизања Првог српског устанка 1804. године и доношења Сретењског устава, односно првог Устава Кнежевине Србије 1835. године, што се сматра једним од најважнијих догађаја у политичком, културном и историјском развоју Србије.

Подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава представљају почетак развоја модерне српске државе, засноване на владавини права и правној држави, а наша обавеза је да вредности које су тада усвојене даље развијамо и унапређујемо, поручио је, честитајући Дан државности грађанима Србије, заштитник грађана Зоран Пашалић.

Oстварењe демократског друштва и изградња институција, у чијем је средишту грађанин са гарантованим и оствареним људским правима и слободама су принципи које Србија дели са другим европским државама. Модерна држава, у којој грађани остварују своја права, није једном заувек достигнута вредност, већ циљ коме се стално тежи и који се континуирано остварује, закључио је заштитник грађана.