a

b_300_0_16777215_00_images_Soder-2.jpegОд почетка мигрантске кризе Заштитник грађана у континуитету прати стање у овој области, нарочито положај осетљивих и рањивих група, рекао је данас заштитник грађана Зоран Пашалић у разговору са шефом УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрихом Шодером.

Заштитник грађана редовно обилази прихватне центре за мигранте како би извршио увид у смештајне капацитете и упознао се са проблемима корисника ових установа, уједно и пратио поступање надлежних према мигрантима и тражиоцима азила. Идентификација миграната и тражиоца азила је неопходан процес, рекао је Пашалић и додао да процедуре које се у таквим поступцима спроводе не смеју угрозити њихова права.

Посебно питање је интеграција деце миграната школског узраста у образовни систем. Свесни смо да су мигранти у највећем броју случајева само у транзиту, али без обзира на дужину боравка у нашој земљи сматрамо да је у најбољем интересу деце да буду укључени у школски систем, нагласио је Пашалић.

Ханс Фридрих Шродер је рекао да Србија у односу на друге земље води рачуна не само о збрињавању миграната већ и о њиховој регистрацији и нагласио да је задатак његове организације да усмери посебну пажњу најугроженијима. Међу њима се налазе и малолетници без пратње који су изложени вишеструким повредама права.