a

b_300_0_16777215_00_images_vojni-ombudsman-29932018.jpegЗаменик заштитника грађана Роберт Сепи са сарадницима примио је данас делегацију Заједничке комисије за одбрану и сигурност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, коју је предводио парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић. Тема разговора се односила на методологију рада по притужбама грађана, посебно униформисаних лица који раде у области одбране БиХ и Србије.

Највећи број притужби које добијамо од ове групе грађана тиче се неправилности у погледу регулисања статусних питања, док су најчешћи разлози обраћања корисника војне пензије пропусти у раду органа приликом остваривања права на пензију, изјавио је Сепи. Повод за обраћања Заштитнику грађана су и тврдње о незаконитости и неправилности у прописима којима се уређује право на накнаду за увећане трошкове становања, као и на неравноправно остваривање права на новчану помоћ. Приметан је тренд опадања броја притужби из ове области у односу на претходне године, истакао је Сепи.

Шиљеговић је представио начин рада Канцеларије кроз теренске посете и поступања по притужбама униформисаних лица. Како је рекао ова институција је у току 2017. године поступила у више од 100 предмета, од којих је проценат извршења више од 90 одсто. Истакао је да је природа притужби слична као код Заштитника грађана, као и да се у раду често користи и посредовање, које даје изузетне резултате. Препоруке парламентарног војног повјереника су обавезујуће.

Учесници састанка посебно су истакли значај унапређења будуће сарадње две институције у области заштите људских права, посебно униформисаних лица који раде у области одбране.