a

Развој демократских друштава која у потпуности теже остваривању људских и мањинских права, неодвојиво је повезан са освајањем слобода, укључујући и медијске. Демократија и јаке институције не могу постојати без слободних и одговорних медија, као и остваривања права грађана на информисање, поручио је поводом Светског дана слободе медија заштитник грађана Зоран Пашалић.

Притисци на медије су, упозорава Пашалић, и даље присутни и видљиви на различите начине, често и кроз директне нападе на новинаре. Током прошле године, према подацима новинских удружења, забележена су 92 напада на новинаре, а у прва четири месеца ове године чак 30, међу којима два физичка напада, шест вербалних претњи и 22 притиска.

Новинари у својим обраћањима Заштитнику грађана истичу да су, поред притисака изложени и непримереном опхођењу од стране органа јавне власти, упозоравају да неретко раде без уговора и загарантованих зарада, али и да им се онемогућава синдикално организовање. Такав положај новинара и медија, истиче Пашалић, утиче на урушавање медијских слобода и новинарске професије, а право на информисање грађана чини тешко остваривим.

Заштитник грађана позива све друштвене и државне актере и организације, посебно носиоце политичких и јавних функција да се уздрже од сваког облика притиска на медије, њихову уређивачку политику и новинаре, а медије да развијају принцип одговорног и непристрасног новинарства.