a

b_300_0_16777215_00_images_potpisivanje-sporazuma.jpeg

Заштитник грађана Зоран Пашалић потписао је јуче у Димитровграду са амбасадором Републике Бугарске у Београду Радком Влајковим Споразум о бесповратним средствима за спровођење пројекта „Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије“. Потписивању споразума присуствовала је и бугарска омбудсманка Маја Манолова.

Захваљујући се Амбасади Републике Бугарске на подршци, Пашалић је рекао да реализација пројекта има за циљ јачање културе људских права, социјалне правде и посвећености европским принципима, као кључним демократским вредностима. Такође, од изузетног значаја је и информисање јавности о концепту људских права, као и надлежностима Заштитника грађана у овој области, истакао је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_ngo-dimitrovgrad.jpegИнституција Заштитника грађана мора бити доступна свим грађана Србије, укључујући и оним у мањим срединама, изјавио је Пашалић и додао ће током посета градовима и општинама, поред пријема притужби грађана на рад органа јавне власти разговарати и са представницима општинских и градских власти о остваривању права грађана на локалном нивоу.

b_300_0_16777215_00_images_setnja-dimitrovgradom.jpegЗаштитник грађана је до сада примио 78 притужби грађана из Димитровграда, који се најчешће притужују на повреду права у области заштите имовине и поштовања закона. У области права националних мањина грађани указују на проблеме на које наилазе приликом нострификације диплома и образовања.

Пашалић је рекао да грађани треба да скрену пажњу на своје проблеме, а да  је задатак Заштитника грађана њихово решавање. Спровођење пројекта омогућиће да питања заштите грађанских права и права мањина буду решена за краће време него што је то било раније, нагласио је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_bugarska-ombudsmanka.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић и омбудсманка Републике Бугарске Маја Манолова разговарали су о унапређењу сарадње две институције у области заштите људских и мањинских права.  

У разговору са представницима цивилног друштва, који је уследио након потписивања споразума, представљeни су проблеме са којима се грађани свакодневно суочавају.

b_300_0_16777215_00_images_polaganje-cveca-na-spomeniku.jpegТоком посете Димитровграду, заштитник грађана Зоран Пашалић, амбасадор Радко Влајков и бугарска омбудсманка Маја Манолова положили су цвеће на гроб бугарском револуционару Василу Левском.