a

Сваке године 9. мај обележава се као један од најзначајнијих празника на свету, првенствено на старом континенту. Тог датума прославља се Међународни дан победе над фашизмом 1945. године и Дан Европе, када су 1950. године постављени темељи Европске уније.
На данашњи дан сећамо се 60 милиона жртава фашизма, цивила и бораца погинулих у другом светском рату. То је део историје којег треба сви да се сећамо, јер нас опомиње на стравичне догађаје, који се никада не смеју поновити, поручује тим поводом заштитник грађана Зоран Пашалић. Победом над идеологијом најбруталнијег кршења људских права и дискриминације, превазишли смо поделе и створили услове за изградњу данашње Европе, континента уважавања различитости, поштовања људских права, као и место дијалога и међудржавне сарадње, истиче Пашалић.
Европа, а посебно Европска унија, заснована је на вредностима владавине права, мира, демократије и слободе, слободног тржишта и поштовања људских права, којима и наше друштво тежи. Србија је део Европе, каже заштитник грађана и позива све грађане да поштујући и делећи европске вредности, заједнички изградимо темеље наше европске будућности.