a

Заштитник грађана Зоран Пашалић састао се 18. маја 2018. године у Лисабону са португалском омбудсманком Маријом Луцијом Амарал, која се на челу ове институције налази годину дана.

У разговору двоје омбудсмана разматрана су питања из њихове надлежности и досадашња пракса у области заштите и унапређења људских права. Амарал је упознала Пашалића са радом своје институције која постоји већ 36 година, а током сусрета иницирани су нови модалитети сарадње. Пашалић је замолио колегиницу да се посебно ангажује у едукацији запослених у Заштитнику грађана у области заштите људских права, као и оних који поступају по Закону о заштити права на суђење у разумном року, што је искуство које Србији може бити од користи у будућем раду.

Билатерални односи Србије и Португала постоје 136 година

Јавност је мало упозната са чињеницом да је још пре 136 година Краљевина Србија успоставила дипломатске односе са Краљевином Португала, који су се базирали на пријатељству и узајамном разумевању. Краљ Милан Обреновић имао је изузетно коректну сарадњу са краљем Луишом I, а историјски извори говоре чак и о постојању веома блиских личних односа.