a

b_300_0_16777215_00_images_20180606Mediji.jpegПраво сваког човека је да се осећа слободно и да искаже оно што мисли, док је у заштити слободног изаражавање неопходно поступати по важећој нормативи, изјавио је данас заштитник грађана Зоран Пашалић на међународној конференцији "Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције

Како је нагласио, oснова слободе медија је слободан новинар. Између осталог, то значи пре свега бити физички безбедан и радити без страха да ће му због изговорене речи бити угрожен живот или егзистенција. Слобода медија и појединачна слобода сваког новинара може се успоставити и кроз ваљану и целовиту платформу која би штитила новинаре, рекао је Пашалић, што је и био повод да по ступању на дужност заштитника грађана иницира и успостави сарадњу са новинским удружењима и организацијама.

Заштитник грађана је посебно истакао значај економске независности и стабилности новинара, која се по његовом мишљењу може и законски обезбедити.

b_300_0_16777215_00_images_20180606Mediji2.jpeg"Слободан човек не може бити онај ко нема решено егзистенцијално питање", нагласио је Пашалић и навео да би, попут институције којом руководи, и новинари требало да буду заштићени Уставом будући да располажу информацијима које су кључне за економски раст и опстанак друштва.

"Они који располажу информацијама морају бити заштићени да ту информацију пласирају на начин који доликује једној слободној демократској земљи којој сви тежимо", рекао је Пашалић.
На скупу који је организовало удружење Пиштаљка говорила је и премијерка Ана Брнабић и заменик Републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић.