a

b_300_0_16777215_00_images_20180608Memorandum1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић и омбудсманка Републике Бугарске Маја Манолова потписали су данас Меморандум о разумевању у циљу унапређења будуће сарадње две институције.

Пашалић је изразио уверење да је потписани споразум један од првих корака у стварању регионалне мреже заштитника грађана из земаља Балкана. Како је рекао, заједнички циљ такве мреже био би да се сви грађани на Балкану у свакој земљи осећају као код куће.

b_300_0_16777215_00_images_20180608Memorandum3.jpegОвим меморадумом обавезу да штитим права грађана у Србији, моја колегиница из Бугарске преузима када се наши држављани нађу у тој земљи и обрнуто, рекао је Пашалић. Он је указао на важност сарадње омбудсмана у региону која се, каже, показала значајном током мигрантске кризе 2015.године.

Питање је како би се решила мигрантска криза да није било разумевања и сталне комуникације између институција Заштитника грађана. Кроз нашу комуникацију многа питања могу да се реше много брже него неким другим официјелним каналима, објаснио је Пашалић.

Омбудсманка Бугарске Маја Манолова изразила је задовољство због потписивања Меморандума, којег је означила као доказ спремности и отворености обеју земаља за унапређење будуће сарадње.

Као суседне земље имамо много заједничких и сличних проблема, а споразум ће омогућити да разменимо искуства у политичким, друштвеним и културним питањима, нагласила је Мнолова.

b_300_0_16777215_00_images_20180608Memorandum2.jpegПрема њеним речима, споразум Србије и Бугарске, потписан само месец дана након двоје званичника на конференцији Асоцијације медитеранских омбудсмана у Скопљу, треба да буде пример сарадње и за друге земље у региону. Манолова је најавила да ће се омбудсмани из региона састати 4. и 5. октобра на конференцији у Софији и изразила наду да ће у наредном периоду бити формирана балканска мрежа заштитника грађана. Она је подвукла да је приоритет Бугарске током преседавања ЕУ да подржи земље западног Балкана у процесу придруживања ЕУ и да укаже да Унија не значи само институције и бирократију, већ и заштиту грађана на највишем нивоу.

Током посете, Маја Манолова са сарадницима упознала се са радом и надлежностима Заштитника грађана.

Извор: Танјуг