a

b_300_0_16777215_00_images_20180612GocaKonf.jpegНасиље над најрањивијим групама међу мигрантима и даље представља велики проблем, а статистички подаци неопходни за његово умањење нису увек доступни, оцењено је данас на конференцији коју је организовало Удружење грађана „Атина“ из Београда и Амбасада Француске у Београду.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је на конференцији указала да је институција Заштитника грађана препознала проблем родно заснованог насиља над мигранткињама, и у континуитету пратила опште стање миграција у оквиру рада Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ).

Како је навела, у оквиру рада НПМ-а спроведена су праћења положаја и остваривања права жена и деце избеглица и тражиоца азила, посебно жена и деце из осетљивих друштвених група - деце без пратње, деце у ризику од насиља, трудница, породиља, жена и деце са инвалидитетом, старијих жена, жена које путују без пратње и др. Праћено је поступање државних органа и њихови капацитети за обезбеђивање одговарајућих, приступачних смештајних услова, хране и гардеробе, као и ургентне здравствене, социјалне и заштите од насиља, сексуалног насиља и искоришћавања и трговине људима у полицијским управама, центрима за социјални рад, републичким центрима граничне полиције, центрима за азил и прихватним центрима.

На жалост, не можемо да се похвалимо стањем где смо. Постоји још доста тога што треба да урадимо, рекла је Стевановић, додавши да је сарадња са јавним сектором и цивилним друштвом веома драгоцена.

Она је нагласила значај извештаја који су урадиле судија Радмила Дичић и професорка Слађана Јовановић, а тиче се доказивања да је над женама и децом мигрантима и избеглицама јесте дошло до кршења њихових права у контексту откривања, пријављивања и процесуирања кривичних дела трговине људима и других облика родно заснованог насиља. Оне су користиле и извештаје и препоруке које је Заштитник грађана урадио овим поводом.

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони је навео да је за време мигрантске кризе велики број жена и деце у Европи био изложен повећаном ризику од сексуалног насиља и да је цивилно друштво у Србији дало велику подршку овим најрањивијим групама миграната.

Он је похвалио и билатералне односе Француске и Србије и тесне везе са Владом Србије, Министарством унутрашњих послова и Министарством правде, која је успостављена ради сузбијања трговине људима и свим осталим облицима организованог криминала, који ипак „може и да се побољша“.

Наше удружење је за протеклих 15 година помогло пуно жена жртава трговине људима. Француска је једна од првих пружила помоћ Србији приликом мигрантске кризе, рекла је директорка Удружења „Атина“ Маријана Савић и додала да Србија као друштво треба да понуди одговор како се носити са овим облицима насиља.

Конференцији су присуствовали и представници организација цивилног друштва "АЦЈЕ91" из Француске, која је ангажована од француског Министарства правде на промени ставова према просттуцији и родно заснованог насиља.