a

Поводом 15. јуна, Међународног дана борбе против насиља над старијим особама, заштитник грађана Зоран Пашалић позива старије суграђане да пријаве сваки вид дискриминације и насиља према њима, јер имају право на сигуран и достојанствен живот. Искуства говоре да старији избегавају да пријаве насиље због срамоте и страха, или из разлога што су починиоци насиља често особе из најужег круга породице.

Заштитник грађана је забринут чињеницом да је физичко, психолошко и економско насиље над најстаријим суграђанима у сталном порасту и да је много више присутно него што се о томе зна и говори. Званични подаци говоре да је у протеклих годину дана 11 одсто старијих особа у Србији претрпело неки облик насиља, при чему су жртве насиља у већини случајева старије жене. Такође, држава мора да пружи сву потребну помоћ и подршку онима којима је то најпотребније, како би живели достојанствено.

Заштитник грађана изражава наду да ће доношење посебне Конвенције о правима старијих особа, на чијој припреми УН раде већ дужи период, знатно утицати на унапређење положаја старијих особа и у Републици Србији. Као допринос афирмацији ове идеје Заштитник грађана ће у наредном периоду основати Савет за права старијих са циљем да окупи све релевантне друштвене субјекте којима је у фокусу остваривање и заштита права и интереса старијих.

Зоран Пашалић подсећа да се често у Србији позивамо на традицију, али морамо знати да је основа те традиције управо наши најстарији грађани. Њихове потребе су скромне и треба да им изађемо у сусрет. Никад не смемо заборавити да је старост будућност других људи, указује Пашалић.