a

Поводом 19. јуна, Међународног дана заштите деце од насиља, заштитник грађана Зоран Пашалић истиче да се годинама уназад чак трећина притужби у области права детета упућене Заштитнику грађана односи на насиље над децом. Он је позвао надлежне органе да решавању овог проблема и спречавању насиља над децом приступе са приоритетом, поготово зато што се ради о једној од најрањивијих друштвених група.

Посебно забрињава чињеница да смо поред психичког, физичког и сексуалног насиља над децом све чешће сведоци и вршњачког насиља, као и родно заснованог насиља у школама, чијем искорењавању морамо посветити посебну пажњу. Такође, искуство говори да надлежни органи не препознају увек ситуације потенцијалне претње од насиља над децом, као што су случајеви када је дете сведок породичног или партнерског насиља, рекао је Пашалић.

Позивам надлежне органе да уложе додатне напоре у циљу превенције и заштите деце од насиља, као и да подигнемо свест о насиљу над децом, његовој раширености, појавним облицима и мерама заштите, поручује Зоран Пашалић.