a

b_300_0_16777215_00_images_20180711OmbTurske1.jpegОмбудсман Републике Турске Шереф Малкоч са сарадницима борави у дводневној посети Заштитнику грађана Републике Србије. Радна посета почела је састанком двеју делегација у просторијама Заштитника грађана на којој је договорен заједнички рад на оснивању Балканске мреже омбудсмана, што би, како су заштитници грађана две државе оценили после састанка, допринело унапређењу остваривања људских права на Балкану и очувању мира и стабилности у региону.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је после састанка са турским колегом рекао да су притужбе грађана Србије, Турске и целог Балкана веома сличне, као и да омбудсмани из тих земаља могу најбоље да разумеју проблеме с којима се суочавају грађани који на Балкану и живе. То је, поручио је Пашалић, и резултовало идејом о стварању Балканске мреже омбудсмана.

b_300_0_16777215_00_images_20180711OmbTurske2a.jpegТрудићемо се да допринесемо да Балкан постане подручје мира, спокојства и велике сарадње. Желимо да се сваки грађанин Балкана у било којој земљи осећа као код куће и да, ако га задеси било какав проблем, зна коме да се обрати за помоћ, рекао је Пашалић.

Говорећи о билатералној сарадњи са турским омбудсманом, Пашалић је рекао да ће ова радна посета бити посвећена размени искустава и идеја у области остваривања људских права.

Постоје врло значајни односи не само у погледу стварања Балканске мреже омбудсмана него и конкретних проблема и притужби из праксе у чему нам заштитник грађана из Турске може много помоћи, као што нам је и до сада помагао, навео је Пашалић.

Турски омбудсман Шереф Малкоч захвалио је домаћину на гостопримству и позиву и нагласио значај даљег развијања и унапређења сарадње на регионалном, али и на билатералном нивоу. Малкоч је, упоредивши рад служби у Србији и Турској, рекао да му се у 2017. години обратило 17 хиљада грађана, а највише притужби стигло је од стране запослених у државном сектору, следе притужбе на рад у образовном систему и на рад локалних органа власти.

b_300_0_16777215_00_images_20180711OmbTurske3.jpegКолега Пашалић и ја смо се до сада срели већ пет пута, а размењиваћемо мишљења и искуства и током ове посете, јер паметан човек користи искуства других и учи на туђим грешкама, додао је Малкоч.

Састанку омбудсмана присуствовао је и турски амбасадор Танжу Билгич који је истакао да две земље имају одличне односе.