a

b_300_0_16777215_00_images_teren-za-zgradu.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић посетио је данас насеље Овча како би се упознао са ставовима грађана поводом изградње објекта социјалног становања за 22 породице ромске националне мањине. Грађани су рекли да имовински односи на парцели на којој се гради објекат нису решени у складу са законом, да архитектонско решење за социјално становање не одговара месту и објектима у Овчи, као и да је без консултација са локалним становништвом промењена првобитна одлука за изградњу дечјег вртића са игралиштем.

b_300_0_16777215_00_images_gradjani-ovce.jpegДошао сам да се упознам са проблемима грађанa Овче, а након прикупљених свих релевантних чињеница поступаћу у складу са надлежностима и овлашћењима институције Заштитника грађана у циљу заштите људских и мањинских права свих мештана овог насеља. Позивам присутне да се супротставе свим етничким и социјалним предрасудама, које не само да не решавају животне проблеме, већ их додатно оптерећују и воде међунационалним нетрпељивостима, изјавио је Пашалић окупљеним грађанима,

b_300_0_16777215_00_images_romsko-naselje-3.jpegЗаштитник грађана је посетио више ромских насеља у околини Овче у којима се упознао са проблемима ове националне мањине. b_300_0_16777215_00_images_romsko-naselje-5.jpeg

Незапосленост и сиромаштво, вишечлане породице у насељима и објектима без инфраструктуре неусловним за становање, суморне су слике живота ове маргинализоване групе.

 

Пашалић је разговарао са Ромима и Ромкињама о начину на који могу да остваре своја права пред органима јавне власти и позвао их да се обрате Заштитнику грађана у ситуацијама када сматрају да су њихова права прекршена.