a

На молбу заштитника грађана Републике Србије Зорана Пашалића, представници црногорског омбудмсана обишли су јуче држављанку Републике Србије Сару Видак у просторијама Истражног затвора у Спужу и разговарали са њом.

Како се наводи у писму достављеном нашој институцији, Сара Видак није се жалила на третман и услове у притвору, већ је навела да се службеници у затвору према њој односе коректно, културно и професионално, да поштују њена права, да је просторија у којој борави уредна и пространа, а у то су се уверили и представници црногорског омбудсмана. Сари Видак обезбеђена је и потребна лекарска нега, а лекар је обилази свакодневно.
Оно на шта се држављанка Србије жалила тиче се истражног поступка, лишавања слободе и притварања, што су питања која нису у надлежности омбудсмана.

С обзиром на такво стање ствари, Заштитник људских права и слобода Црне Горе нема основа за даље поступање у конкретном случају, али како се наводи у писму, сарадња двеју институција у оваквим питањима од значаја је у остваривању права лица лишених слободе, те црногорски омбудсман остаје на располагању за даљу сарадњу.

Заштитник грађана Републике Србије Зоран Пашалић у свакодневном је редовном контакту са црногорским колегом Шућком Баковићем и наставиће да прати случај Саре Видак.