a

На Светски и Eвропски дан борбе против смртне казне, који се обележава 10. октобра, Заштитник грађана упозорава да се у јавности у Србији, све чешће могу чути позиви да се, за починиоце најтежих кривичних дела поново уведе смртна казна.

Тим поводом, заштитник грађана Зоран Пашалић подсећа да је смртна казна у Србији укинута 2002. године, а последњи пут извршена 1992. године. Већина држава у свету, на Дан борбе против смртне казне, заједно са организацијама и појединцима широм света, потврђује своју опредељеност за укидање смртне казне у земљама у којима она још постоји и своју одлучност да не допусти њено поновно увођење тамо где је укинута.

Светски дан борбе против смртне казне обележава се 10. октобра, а у земљама Европске уније и као Европски дан борбе против смртне казне. Уједињене нације су још 1966. године, препоручиле укидање смртне казне, а године које су уследиле, обележене су јачањем међународног покрета који се бори против оваквог кажњавања људи, па се све више земаља одлучује за њено укидање.