a

Разочаравајуће је, а пре свега забрињавајуће да у Србији међународни дан заштите новинара дочекујемо са новим примером позива на линч појединих новинара и медија, упирући прстом у њих као у државне непријатеље. Иако се ради о ауторском тексту и мишљењу појединца у недељнику, у којем се понижава професија и нарушава интегритет новинара, као држава и друштво не смемо заборавити да се права појединаца или групе грађана могу ширити само до границе док не угрожавају права других, а говор мржње и обележавање неистомишљеника као непријатеља државе свакако прелази ту границу, истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима.

Не смемо окретати главу и остати неми на чињеницу да је од почетка ове године забележено 73 напада на новинаре по подацима новинарских удружења, међу којима је било притисака, вербалних претњи али и физичког напада. Сваки напад на медије и новинаре, да ли физичким застрашивањима, или политичким и економским притисцима, значи покушај ућуткивања слободе говора и критичког духа јавности. Надлежни државни органи дужни су да заштите угрожене новинаре и да им обезбеде услове у којима ће професионално и без страха обављати свој посао, а оне који их нападају, привести правди, нагласио је Пашалић.

Како би све притиске на новинаре учинио видљивијим, Заштитник грађана је обавио разговоре са представницима медијских удружења и најавио израду посебне платформе на којој би сви случајеви напада на новинаре били забележени, и они случајеви које не препознају постојећи механизми заштите, а јавност обавештена о исходу поступака надлежних у тим случајевима.

Заштитник грађана, као и до сада, изражава уверење да ће држава створити атмосферу за слободу критичког говора, који не смемо тумачити претећим, већ као подстицај за напредак целокупног друштва

panel flajer