a

„Недостатак професионалаца који пружају услуге подршке деци и чињеница да је велики број деце изложен сиромаштву, што илуструје податак да око 50 одсто деце у Србији прима неку врсту социјалног давања, главни су налази актуелног извештаја и најгласнија порука коју на Светски дан детета они који се баве децом и њиховим правима могу послати, поручила је заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић на представљању Посебаног извештаја Заштитника грађана о стању права детета.

b_300_0_16777215_00_images_20181120Medija_centar_deca.jpegМере економске штедње не смеју утицати на остварење права детета, а оне су, између осталог, довеле до тога да неки Центри за социјални рад немају писихолога, рекла је Стевановић и упозорила на мали број стучњака који се баве случајевима насиља међу децом. Мере штедње односно забрана запошљавања у јавном сектору одразила се и на рад дневних боравака за децу са сметањама у развоју и инвалидитетом, рекла је Стевановић.

Према њеним речима, Заштитник грађана је за последњих једнаест година добио 3500 притужби у области права детета и тим поводом упутио око хиљаду препорука за унапређење положаја и права деце, рекла је Стевановић. Према њеним речима, препоруке које су садржане и у овом Извештају упућене су институцијама, академској заједници, медијима, цивилном сектору како би се проблеми који постоје ублажили, а где је могуће и уклонили.

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина Де Доминићис оценила је на представљању Извештаја да у Србији има још посла у области права детета иако су надлежни за просвету, здравствени и правни систем и социјалну заштиту остварили дорбре резултате – смањена је смртност деце, повећана њихова укљученост у инклузивно образовање. „Ипак, дечаци и девојчице су у великој мери невидљиви као грађани и њихово место и улога у процесу одлучивања се мора повећати“, поручила је Де Доминићис.

Како је поводом Међународног дана детета УНИЦЕФ данас раније саопштио – око 30 одсто деце у Србији живи на ивици сиромаштва, а свако 10 у апсолутном сиромаштву, 20 одсто није примило све вакцине, а скоро трећина млађих од пет година нема одговарајућу исхрану.