a

b_300_0_16777215_00_images_20181119-Sofija3.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић учествовао је 19. новембра 2018. године на форуму „Заштита људских права - изазови балканске сарадње“ у Софији на којој је након усвајања Декларације о сарадњи и партнерству основана мрежа балканских омбдусмана.

Идеја да се данас састанемо и разговарамо о балканској сарадњи резултат је досадашњих, појединачних састанака са омбудсманима овог региона које смо реализовали у протеклом периоду, на којима смо мапирали заједничке проблеме са којима се грађани региона свакодневно суочавају, изјавио је Пашалић обраћајући се скупу и представницима медија. Размена праксе и искуства међусобне подршке у решавању прекограничних случајева, али пре свега успостављање канала бржег информисања у циљу заштите и унапређења људских и мањинских права условили да су оснивање нових механизама сарадње.

Уb_300_0_16777215_00_images_20181119Sofija.jpegместо уобичајних, свакодневних флоскула о људским правима које најчешће не одговарају стварности, залажем се за суштинску заштиту права и слобода грађана са конкретним резултатима и регионалну сарадњу, која би требало да буде садржајнија и ефикаснија, рекао је Пашалић и нагласио да је управо специфичност балканског поднебља оно што нас кроз национално, верско и културно наслеђе издваја и по чему смо препознатљиви у односу на друге регионе. Регионалном форуму у Софији је поред делегације Заштитника грађана присуствовао и Њ.Е. Владимир Ћургус, амбасадор Републике Србије у Софији.

b_300_0_16777215_00_images_20181119Sofija2.jpegКако је нагласила организаторка Форума, бугарска омбдусманка Маја Манолова, повод за организовање регионалног форума је и обележавање две годишњице: 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима и прославa 10. децембра – Међународног дана људских права.

Скупу су, такође, поред представника националних институција за људска права и омбудсмана, присуствовали и локални омбудсмани, чланови Владе, те представници академске заједнице и невладиног сектора у Републици Бугарској.