a

b_300_0_16777215_00_images_prijem-2.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић је јуче у оквиру кампање "Дани Заштитника грађана" примао притужбе грађана у библиотеци "Вук Караџић" у Лозници, разговарао са градоначелником Видојем Петровићем, представницима локалне самоуправе, невладиног сектора и медија. Циљ посете Лозници је био сагледавање проблема грађана на терену, пријем притужби и информисање грађана и државних органа и институција о начину рада институција Заштитника грађана у циљу заштите људских права и слобода.

b_300_0_16777215_00_images_prijem.jpegЗа 10 година било је само 390 притужби из Лознице, што је просечно 39 годишње, а већ за прва два сата колико сам у Лозници пријавило се 10 грађана за разговор, навео је Пашалић.

Грађани су се јуче највише жалили на ефикасност и објективност рада правосудних органа, рад Електропривреде Србије (ЕПС), центра за социјални рад и еколошке проблеме, као што је случај испуштања опасних материја из затворене фабрике Вискоза.

Поред тих области, Пашалић је навео да се грађани Лознице у досадашњим обраћањима институцији Заштитнику грађана најчешће жалили на повреду имовинских права.

Затечено стање у неуређеним земљишним књигама (катастрима) ствара проблеме из којих грађани тешко сами излазе, рекао је Пашалић и додао да ће у будућности посебну пажњу обратити на ту област.

b_300_0_16777215_00_images_sala-1.jpegЗаштитник грађана је навео да само трећина локалних самоуправа у Србији има локалног омбудсмана, и да ће га, између осталих, ускоро добити и Лозница,

То ће омогућити брже решавање проблема који грађани имају, нагласио је Пашалић.

Један од грађана који је усмено поднео жалбу заштитнику рекао је да се од 2003. године бори за своја права, и на свом примеру навео њихова дугогодишња кршења, од нелегалне градње и штетне емисије гасова и течности из објекта који се налази поред куће у којој живи, до неефикасног судског поступка.

b_300_0_16777215_00_images_sala-2.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас у Лозници са градоначелником тог града Видојем Петровићем, као и са представницима општине и невладиних организација о проблемима који оптерећују живот грађана. посебно заштити права особа са инвалидитетом, неисплаћеним зарадама радницима предузећа у "реструктурирању", случајевима породично партнерског насиља, о мигрантима,као и о другим темама.

Више пута сам истицао, од првог дана ступања на дужност, да је Заштитник грађана заштитник свих грађана Србије, а не само грађана Београда. Ово је први у низу градова и општина који обилазим у оквиру активности која има за циљ повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије, поручио је Пашалић и додао да ће чешће долазити у Лозницу. Решење проблема Лозничана у великом броју случајева зависи и од функционисања институција у Београду, не само градске управе. Имајући у виду економску ситуацију људи у Србији и потребу да се у неким случајевима хитно реагује, посебну пажњу у свом раду посветио сам директном контакту са грађанима, поручио је Пашалић.

Ова активност је реализована у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.