a

Иако су права жена саставни део стратешких и других докумената у Србији, суочени смо са ситуацијом у којој једнака, гарантована права женама и мушкарцима не значе и једнак положај у друштву, рекла је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић у Скупштини града Новог Сада на представљању Посебног извештаја Заштитника грађана „Заступљеност жена на местима одлучивања и позиција и активности локалних механизама за родну равноправност у јединицама локалне самоуправе у Србији“.

b_300_0_16777215_00_images_20181128NoviSad.jpegПредмет истраживања био је мерење степена учешћа жена на изабраним и постављеним местима, као и однос броја запослених жена на местима одлучивања и оних на извршилачким радним местима. Резултати истраживања 143 јединице локалне самоуправе (од 145 којима су достављени упутници) говоре да заступљеност жена пада како позиција у доношењу одлука расте. Тако је број жена већи од броја мушкараца на извршилачким радним местима, док су жене председнице општина присутне само у 14,4 одсто јединица локалних самоуправа, а мушкарци у скоро 86 одсто. Квоте (најмање 30 одсто мање заступљеног пола у органима) примењују се само тамо где је законска обавеза, док се на другим местима не примењују, чак и када су донете. Посебно је алармантно одсуство учешћа жена у одлучивању у локалним срединама. Тако су жене председнице савета месних заједница у непуних 5 одсто случајева. Учешће жена са инвалидитетом и Ромкиња још је мање, па су само две жене са инвалидитетом на позицијама именованих и постављених лица, док Ромкиња на овим местима нема, навела је заменица заштитника грађана.

Истраживање које је Заштитник грађана спровео током 2017. године, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, имало је за циљ да се прикупе подаци о спровођењу политика и мера једнаких могућности, односно примени закона и пракси у области родне равноправности на локалном нивоу. Добијени подаци указују на недостатке родних политика и недовољне функционалности механизама за родну равноправност, који је у великом броју случајева не баве пословима за које су основани, нагласила је Стевановић.

Током новембра посебан извештај Заштитника грађана представљен је у Београду, Шапцу, Крагујевцу, Нишу и данас у Новом Саду.