a

b_300_0_16777215_00_images_20181203Radio.jpegМеђународни дан особа са инвалидитетом ове године обележава се широм света под слоганом „Оснаживање особа са инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости“. У складу са темом која прати обележавање овог значајног датума и настојањем да се скрене пажња јавности на положај особа са инвалидитетом, представници Заштитника грађана су данас посетили редакцију „Хуманитарног радија“ у Крагујевцу, која ради у оквиру Удружења грађана „Експрес“.

Посета је реализована са намером да се укаже на велике напоре и снагу коју појединци и удружења улажу у постизање квалитетнијег, садржајнијег и бољег живота свих грађана као и на изузетне идеје које немерљиво доприносе хуманизацији нашег друштва, информисању и иницијативи да се припадници различитих социјалних група активно укључе у све друштвене токове.

Током разговора са главном и одговорном уредницом Хуманитарног радија Славицом Лукић, помоћница генералног секретара Заштитника грађана Тања Длеск је нагласила да се мисија Удружења, чији је циљ ширење и пружање информација о животу и положају особа са инвалидитетом и других рањивих група, у потпуности подудара са активностима Заштитника грађана планираним за предстојећи период. У фокусу активности је уклањање информационих баријера и информисање особа са инвалидитетом, чија реализација представља основ за све друге активности. Посета Заштитника грађана има за циљ да допринесе и позитивно утиче на видљивост и препознатљивост ангажмана Удружења и редакције Хуманитарног радија и подстакне друге појединце и удружења да следе њихов пример. Основан пре пет година, Хуманитарни радио представља једину радио станицу у региону која промовише теме социјалне заштите и развоја инклузивног друштва, настојећи да повеже и информише грађане о положају особа са инвалидитетом и других рањивих група.

Током разговора, чланови удружења су истакли да се у свом раду суочавају са недовољном сарадњом са другим организацијама цивилног друштва као и на изостанак материјалних средстава, што знатно утиче на могућност ангажовања кадрова различитих степена стручности неопходних за унапређење деловања и пружање шире подршке својим корисницима.