a

Заштитнику грађана је до сада стигло скоро 500 b_300_0_16777215_00_images_20181205Ekologija1.jpegпритужби у којима се указује на повреду права у области животне средине и оне представљају свега један одсто свих примљених притужби на годишњем нивоу. То показује да се ти проблеми не препознају довољно и да је потребно значајно јачање свести грађана када је ова област у питању, речено је данас на конференцији о екологији и заштиту права на здраву животну средину у организацији Заштитника грађана Републике Србије уз подршку мисије ОЕБС.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је рекао да се месечно тој институцији јави један до двоје грађана који се жале на стање у овој области и да је стекао утисак да су грађани упућени, али да се плаше да се обрате надлежнима у свом граду.

Он је рекао да су у многим местима грађани изложени различитим еколошким проблемима и токсичним материјама, те да је важно да постоји свест о томе да се решавањем овог проблема решавају и многи други проблеми. Заштитнику грађана су се обраћали грађани из околине Лознице, Зајечара, Ниша, а недавно и становници Земун поља.

b_300_0_16777215_00_images_20181205Ekologija2.jpegПашалић је указао да као дугогодишњи судија не може без доказа ништа да тврди и да се Заштитник грађана обраћао истражним органима за случајеве где су проблеми толико радикализовани да би шире морало да се узме учешће. Тамо где се то може решити на локалу, мислим да ћемо на нивоу таквог односа решити проблеме, рекао је Пашалић.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио рекао је да је ова област од кључног значаја за заштиту људских права и да је важно што је почетком ове године донета прва пресуда за еколошки криминал.

Заштита животне средине подразумева учешће свих релевантних актера, а улога независних државних институција је од кључне важности. Неопходно је да утичемо на свест грађана, али и других актера о спровођењу правде у области животне средине, рекао је Орицио.

Срђан Матовић из Удружења „Архус центар“ из Крагујевца је указао да су се обраћали и указивали на проблеме надлежнима у вези са загађењима у околини рудника и топонице олова у Зајачи, код Лознице, затим проблемом јаловине код Крупња, високонапонским далеководима у насељу Радмиловац, пожара на депонији Винча… Сматрамо да је број притужби грађана у односу на величину проблема мали, али да ипак показује да грађани не препознају довољно те проблеме и да треба да буду информисани и свесни да на овај начин могу да затраже подршку, рекао је Матовић.