a

Предавање на Правном факултету

b_300_0_16777215_00_images_olja2.jpeg

Генерални секретар Стручне службе Заштитника грађана Оља Јовичић одржала је предавање на Правном факултету Универзитета у Београду полазницима Правне клинике за еколошко право. Током предавања ближе је упознала полазнике Правне клинике са искуствима Стручне службе Заштитника грађана у области заштите животне средине, као и са предметима по којима је поступано, будући да је заштита животне средине Уставом Републике Србије загарантовано право свих грађана и да захтева пуну пажњу свих друштвених чинилаца. Студенти су се током дисуксије, која је уследила по завршеном предавању, у највећој мери интересовали за проблеме грађана у области заштите животне средине и њихове притужбе. Циљ предавања, наводи Јовичић, био је унапређење постојећих знања студената и савладавања нових вештина кроз практичне еко-случајеве којима се бавила Стручна служба Заштитника грађана.

---

У посети редакцији „Хуманитарни радио“ у Крагујевцу

radio-3122018.jpegКако би скренули пажњу јавности на положај особа са инвалидитетом помоћница Генералног секретара Тања Длеск посетила је редакцију „Хуманитарног радија“ у Крагујевцу, која ради у оквиру Удружења грађана „Експрес“

Посета је реализована са намером да се укаже на велике напоре и снагу коју појединци и удружења улажу у постизање квалитетнијег, садржајнијег и бољег живота свих грађана као и на изузетне идеје које немерљиво доприносе хуманизацији нашег друштва, информисању и иницијативи да се припадници различитих социјалних група активно укључе у све друштвене токове.

Састанак младих саветника у институцији Заштитника грађана

У недељи посвећеној људским правима у згради Заштитника грађана је одржан састанак Панела младих саветника Заштитника грађана током којег је представљено учешће институције у пројекту Global Child и одржана панел дискусија о праву детета на квалитетно образовање и праву на одмор, игру и разоноду.
b_300_0_16777215_00_images_20181210Panel.jpegУ директном разговору са децом истакнуте су теме важне за њихово одрастање и развој, а које подразумевају широку лепезу права, почев од тога да сва деца имају право да иду у школу и да се школују, а држава и одрасли имају обавезу да им то обезбеде; да сва деца имају право на квалитетно образовање; да деца из мањинских и аутохтоних заједница имају право на своју културу, језик и веру; да сва деца имају право на одмор, игру и разоноду, на уметничко и културно изражавање и да држава треба да подстиче и подржи њихово ставралаштво.
Циљ пројекта Global Child је да развије свеобухватну платформу за мониторинг права детета и позив да се укључе у пројекат упућен је независним институцијама за заштиту права детета. Укључивање обухвата одржавање радионица са децом о правима детета и прикупљање њихових ставова.
Укључивањем у пројекат Заштитник грађана показује да је водећа институција у области права детета у региону и да има капацитет да се бави промоцијом права детета на партиципацију, што је водећа тема у области права детета у свету.
Панел младих саветника, који у оквиру институције Заштитника грађана постоји од 2010. године окупља 30 деце и младих, узраста од 13 до 17 година из свих крајева Србије.

Посета Казнено-поправном заводу у Панчеву

У оквиру обележавања Међународног дана људских права, помоћница Генералног секретара Јабланка Табаш и начелница Одељења за заштиту права лица лишених слободе и контролу примене полицијских овлашћења Маја Јовић обишле су Казнено-поправни завод у Панчеву.
b_300_0_16777215_00_images_20181210Jablanka.jpegНа састанку са управником Дејаном Бакићем, добијене су информације о томе како су протекла прва два месеца рада новог Завода, динамици прилива осуђеника из других завода и њиховом поступку прилагођавања, активностима осуђених лица, као и о поступању завода по раније упућеним препорукама Заштитника грађана. Приликом посете и разговора са представницима Казнено поправног завода у Панчеву, истакнут је значај и потреба даљег унапређења сарадње са Заштитником грађана у циљу заштите права грађана - лица лишених слободе.

Табаш: Неопходно комплетно информисање грађана о значају трансплатације

b_300_0_16777215_00_images_jablanka-tribina.jpegЈабланка Табаш, помоћница генералног секретара, излагала је о заштити права грађана - пацијената као потенцијалних даваоца органа са аспекта надлежности Заштитника грађана на трибини „Право на здравље и пресађивање органа“ на Правном факултету у Београду,

На основу примљених притужби и садржине обраћања грађана у поступку доношења Закона о пресађивању људских органа, који је усвојен у јулу ове године, а којим је између осталог, уводено и такозвано „претпостављено донорство“ које је условљено пристанком породице, Јабланка Табаш је указала да је неопходно комплетно и потпуно информисање грађана – потенцијалних даваоца органа и подизање друштвене свести о значају трансплатације.

Трибину је организовао Студенски парламент Правног факултета Универзитета у Београду са циљем да, на дан када се обележава Међународни дан људских права, подсети на начела једнакости и равноправности која су промовисана Универзалном декларацијом о људским правима и укаже на важност донирања органа као знака хуманости, солидарности и племенитости у светлу новог Закона о пресађивању људских органа. Поред представника Заштитника грађана на трибини су учествовали представници Министарства здравља, Клиничког центра Србије и Удружења трансплатираних „Заједно за нови живот“који је и сам трансплатирани пацијент.