a

b_300_0_16777215_00_images_nacionalno-vece-slovacke-.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са председницом Националног савета словачке националне мањине Љибушком Лакатош о положају и заштити права словачке националне мањине у Србије.

Пашалић је рекао да број притужби грађана словачке националне мањине није велики и да се оне углавном односе на употребу језика и писма на словачком језику и неправилан упис имена у јавне исправе. Такође, изнео је да је било пропуста локалних средина које нису постављавале двојезичне табле, као и да су ове неправилности исправљене у веома кратком року. Пашалић је изјавио да је након разговора са словачком омбдусманском Маријом Патакиовом договорена ближа сарадња у области заштите права наших држављана који бораве у Републици Словачкој, што ће омогућити ефикасније решавање њихових проблема, пре свега оних који се налазе на привременом раду.   

Лакатош је изјавила да је Србија пример европске државе у поштовању националних мањина и очувању идентитета у области образовања, културе, писма и језика и информисања. Лакатош је позвала Пашалића да организују и заједно посете локалне самоуправе у којима живе припадници словачке националне мањине, што је он са задовољством прихватио.