a

Брзом реакцијом Заштитника грађана болесна троипомесечна беба транспортована је данас из завејаног села Крња Јела до Дома здравља Сјеница, како би јој се обезбедила неопходна медицинска помоћ и нега.

У раним јутарњим часовима, притужилац А.Т. из села Крња Јела, које је удаљено 30 километара од Сјенице, обратио се Заштитнику грађана и замолио да му помогне у транспорту троипомесечне ћерке која, како је навео, данима има високу температуру. Притужилац је био веома забринут за здравствено стање детета, али и узнемирен зато што због непроходних завејаних путева не може да је одведе у Дом здравља Сјеница, који је удаљен 30 километара од његовог места. Такође је навео да је позвао хитну помоћ и тражио помоћ, али да му је речено да због непроходних путева медицинско особље није у могућности да дође, док је локално предузеће за путеве, иначе надлежно за чишћење путева, одговорило да је потребно прво доставити потврду о болести детета како би приступили чишћењу снега на путевима.

Одељење за хитно поступање Заштитника грађана након позива притужиоца из села Крња Јела контактирало је полицијског службеника са подручја Сјенице и обавестило га о хитном случају. Такође, контактирани су и председник општине Сјеница, као и надлежни у Сектору за ванредне ситуације. У року од два сата Заштитнику грађана је јављено да је машина за чишћење очистила пут до завејеног места, убрзо и да је троипомесечна беба стигла у Сјеницу и да је медицински збринута.

Заштитник грађана позива грађане да му се обрате када не могу да остваре своја права, али апелује на надлежне државне органе и институције да уложе додатне напоре у заштити људских права, поготово у ситуацијама које захтевају хитно реаговање и заштиту права детета.