a

b_300_0_16777215_00_images_bukurest_2_25012019.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић потписао је са омбудсманом Румуније Виктором Чорбеом (Victor Ciorbea) 25. јануара ове године у Букурешту Меморандум о разумевању, којим је предвиђено унапређењe будуће сарадње две независне институције у области промоције и заштите људских права и слобода.

Меморандумом су дефинисани поступци и сарадња омбудсмана у случајевима кршења права и слобода држављана Србије на територији Румуније и држављана Румуније на територији Србије. Договорена је размена искуства најбољих пракси и информација које се односе на поступање по притужбама и одржавање заједничких догађаја на комуникацијским платформама Међународног института омбудсмана и Европског института омбудсмана и других организација и мрежа. Планирано је спровођење заједничких пројеката и програма, организовање узајамних посета, стажирања, обука и и пружања практичне помоћи у области заштите права грађана.

b_300_0_16777215_00_images_bukurest_1_25012019.jpegТоком сусрета два омбудсмана било је речи о Мрежи омбудсмана Балкана, која је иницирана на састанку омбудсмана у новембру 2018. године у Софији. Сврха формирања Мреже омбудсмана Балкана је боље повезивање институција омбудсмана у државама Балкана, као и идентификовање заједничких проблема са којима се балканске државе суочавају, попут питања миграција, избегличког статуса, дискриминације и заштите права рањивих група, закључено је на састанку.

Потписивање меморандума омбудсмана Србије и Румуније уприличено је током председавања Румуније Саветом ЕУ чији приоритет је даље јачање глобалне улоге ЕУ кроз промовисање политике проширења и активности Европске уније у суседним државама.

Састанку омбудсмана Србије и Румуније присуствао је и амбасадор Републике Србије у Букурушту Њ.Е. Бранко Бранковић.