a

b_300_0_16777215_00_images_specijalni_izvestilac_.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са стручњакињом у области заштите деце и дечјих права Нађат Мђид Малом (Najat Mjid Maalla), која борави у радној посети Републици Србији.

Тема састанка се односила на досадашње активности Заштитника грађана у области права детета. Пашалић је рекао да је Заштитник грађана у овој области посебну пажњу посветио рањивим групама деце, међувршњачком насиљу, као и раном развоју деце и инклузивном образовању. Резултат досадашњег рада је и скоро осамсто препорука које су упућене надлежним органима у циљу заштите права детета, рад на преко три хиљаде притужби и чланство у бројним међународним организацијама. Заштитник грађана је први државни орган који је у свој рад укључио децу преко саветодавног тела – Панел младих саветника који чини преко 30 деце из целе Србије.

Стога и иницијатива о оснивању дечјег омбудсмана, институције која би се такође бавила заштитом права детета, не нуди ниједан нови механизам заштите у овој области, рекао је Пашалић и додао да се у овом тренутку пословима заштите права детета, контроле и мониторинга државних органа, превенције, промоције и унапређења остваривања права детета већ бави Заштитник грађана. То би било не само непотребно удвајање институција, преклапање надлежности и функција, већ и додатно оптерећивање буџета трошковима нове организације, закључио је Пашалић.

Нађат Мђид Мала борави у Србији како би ближе сагледала тренутно стање и приоритете националних политика за децу у Србији и поделила са представницима релевантних владиних и невладиних институција своје искуство у формулисању и праћењу примене националних планова акције за децу. Састанку је присуствовала и представница УНИЦЕФ-а у Београду Ана Продановић.